miercuri, 20 noiembrie 2013

Declaraţie politică, Bucureşti: S.O.S. Autostrada Iasi - Targu Mureş



    Distinse domnule Preşedinte,
    Onorat prezidiu,
    Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi !   
  Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

S.O.S. Autostrada Iasi - Targu Mureş

Dragi colegi, în urma negocierilor purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene, autostrada Iasi – Targu Mureş a fost prinsa în Reţeaua Europeană Centrala de Transport TEN-T, care va asigura şi legătura între autostrada Transilvania şi Coridorul IX Pan European. Conform estimărilor Comisiei Europene, pe termen mediu şi lung, autostrada prezintă un grad mare de atractivitate pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între coridoarele Pan Europene IV şi IX, atât în ceea ce priveşte componenta feroviară cât şi cea de transport rutier.

Această autostradă reprezintă o necesitate a cetăţenilor din zona Moldovei, mai cu seamă a populaţiei din judeţele care vor fi străbătute de calea rutieră şi prezintă o importanţă strategică deosebită pentru că iniţiază un coridor de dezvoltare pentru zona nordică ca principală axă rutieră care leagă zona Moldovei de restul ţării. De asemenea, menţionăm faptul că, această autostradă ar trebui finalizată în localitatea Ungheni, asigurându-se prin aceasta şi tranzitul dinspre Republica Moldova spre ţările din Europa Centrală şi de Vest.

Investiţia este necesară şi oportună deoarece are capacitatea funcţională de a prelua fluxurile sporite de trafic generate de dezvoltarea socio - economică. De asemenea, potenţialul turistic al zonelor traversate obligă la o infrastructură rutieră adecvată. 

Ceea ce a obţinut România, cu greu, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, a fost blocat prin invocarea unor situaţii de costuri exagerate, cu privire la realizarea unui kilometru din autostrada menţionată, aşa cum a înţeles fostul guvern P.D.L. să procedeze apelând la încărcarea artificială a situaţiei de costuri, tocmai pentru a găsi motivul renunţării la acest proiect de anvergură! 

Având în vedere cele precizate, îşi poate oare permite România să trateze cu ignoranţă această investiţie absolut necesare pentru Romania, mai cu seamă că prognoza de trafic realizată pentru perioada 2015-2045 este una pozitivă în ceea ce priveşte amortizarea costurilor acestei investiţii ?

Dragi colegi, ştim că României, pentru perioada 2014-2020, îi sunt rezervate fonduri de doar 3 miliarde de euro în ceea ce priveşte infrastructura rutieră şi că bugetul naţional nu ar putea acoperi diferenţa însă, având la dispoziţie un studiu de fezabilitate corect relizat, pe baza căruia   s-ar obţine o situaţie de costuri reală, ar fi posibilă găsirea unor soluţii coerente de finanţare pe tronsoane diferite, prin intermediul unor parteneriate public - private, avându-se in vedere faptul că se discută schimbarea legii parteneriatului public - privat tocmai pentru a înlesni obţinerea de susţineri financiare de acest gen. 

Considerăm pe această cale că tergiversarea proiectului autostrăzii Iasi - Targu Mureş ar fi o greşeală pe care statul român nu şi-o poate permite. Pe această cale susţinem imperativ revizuirea studiului de fezabilitate şi realizarea proiectului tehnic, astfel încât să fim puşi în postura de a analiza o situaţie de costuri reală, nu una încărcată artificial aşa cum au procedat cei din guvernarea anterioară portocalie.

Dragi colegi, toţi parlamentarii U.S.L. de Iaşi precum şi alţi parlamentari din zona Moldovei vor propune un amendament la Legea Bugetului care să permită actualizarea studiului de fezabilitate şi relizarea proiectului tehnic pentru autostrada Iasi – Targu Mureş ca fiind o necesitate primordială pentru statul român. În cazul în care Guvernul nu va manifesta flexibilitate faţă de amendamentul propus, ne rezervăm dreptul de a nu vota Legea Bugetului.


Vă mulţumesc pentru atentie!


Deputat PSD  Iacoban Sorin Avram

Colegiul 10 Iaşi

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ma bucur ca un parlamentar de Iasi, mai ales USL, cere ca guvernul sa isi respecte promisiunea fata de noi, cetatenii din Moldova, respectiv Iasi. Va felicit dle. Iacoban si sper sa reusiti, impreuna co colegii dvs. din judetele Moldovei,sa demareze proiectul autostrazii Tg. Mures - Ungheni.