marți, 1 octombrie 2013

Declaraţie politică, Bucureşti: Halatul de medic dispare, prioritate are halatul de contabil!






Am susţinut astăzi următoarea declaraţie politică:

"Dragi colegi, era imposibil să trec cu vederea unul din ultimele ,,câștiguri’ ale reformei în sănătate și anume, închiderea Insitutului Cantacazino-Filiala Iași. Suntem o țară în care guvernarea Băsescu-Boc ne-a obișnuit cu oprirea activității unor instituții medicale strategice, cu ,,închiderile’’ salvatoare văzute de uniii și alții ca fiind o soluție pentru visteria ciuruită de către guvernările portocalii. 

Sănătatea nu a fost niciodată un domeniu priveligiat, fiind măcinată mai mult de probleme birocratice generate de cei care s-au succedat la conducerea Ministerului, ce-i adevărat în ,,costume Armani’’, dar care probabil nu au pus mâna niciodată pe un halat de medic. Si nu ar fi fost o problemă dacă totuși în fruntea Ministerului nu s-ar fi instaurat dictatura cifrelor. Am tot asistat la încercări repetate de a opri producția Institutului Cantacuzino, la încercări repetate de a submina activitatea Institutului de Boli Cardiovasculare de la Târgu Mureș și la încercări, de data aceasta concretizate, de a închide unități spitalicești, de a reduce numărul de paturi din unitățile medicale, tot venind cu explicații că populația României nu este atât de bolnavă pe cât se pretinde. Rezultatele acestei politici cu iz de genocid sunt următoarele: locul I în lume la mortalitate infantilă, locul I în Europa la bolnavi cu virusul hepatic B și C, locul I în Europa la bolnavi de tuberculoză, locul I în Europa la incidența la bolilor cardiovasculare și, evident, ultimul  loc în Europa la prevenirea gripei. 

După cum vedeți, domnule Ministru Nicolaescu, cosecințele acestei politici dușmănoase împotriva sănătății sunt îngrijorătoare și aduc atingere siguranței naționale. În zilele acestea se pare ca ați mai țintit un dușman. Institutul Cantacuzino-Filiala Iași,  singurul producător din țară a imunomodulatorului Polidin care printre altele este unic în Europa prin tulpinile folosite în producție, prin modul de prelucrare și modul de temporizare a acestuia. 

Știați, domnule Ministru, că peste un 1.000.000 de persoane sunt salvate anual datorită dozelor de vaccin tetanic adsorbit,  doze care sunt produse de Institutul Cantacuzino-Filiala Iași? 

Știați că aceste produse medicale plus imunomodulatorul Orostim folosesc rețete unice în Europa, bineînțeles patentate pe Institutul Cantacuzino București, dar care este creația exclusivă a echipei de cercetători de la Iași? Mai cunoașteți faptul, domnule Ministru, că aceste produse au, comparativ cu cele similare din Uniunea Europeană, cele mai puține reacții adverse înregristrate la pacienți? 

Ați avut curiozitatea vreodată să citiți o listă de prețuri de livrare a Institutului de la Iași cu privire la produsele unice în Europa despre care v-am vorbit? 

Dacă timpul dumneavostră prețios nu va permis să vă uitați pe o estimare de costuri de producție avem amabilitatea să vă informăm noi cu privire la unele prețuri de livrare ca să înțelegeți și dumneavoastră, ce-i drept în ceasul al 12-lea, de ce nu este nevoie să importăm vaccinuri la un preț de 10 ori mai mare. 

Domnule Ministru, o fiolă de vaccin tetanic adsorbit care poate salva o viață de om, are un preț de livrare de 3,96 de lei, iar dumneavoastră îl importați la 43 de lei; o fiolă de bronhodin nediluat 2,8 lei, o fiolă bronhodin diluat 1/100 este de 2,4 lei; o fiolă bronhodin diluat 1/1000 sau 1/10.000 este de 2,6 lei;  o fiolă imunostimulator bacterian cu candidina – IBC este 2,4 lei, o fiolă de polidin are un preț de producție de 3,6 lei. 

De asemenea, opinii avizate din domeniu au declarat că: ,,este adevărat că Institutul de la Iași are un personal supercalificat...’’. În această situație în care s-a recunoscut public competența personalului de la Iași, vă puteți lipsi de munca acestor cercetători, muncă concretizată prin nașterea unor produse unice în Europa? 

Aveți idee, pentru că vă pricepeți la cifre, cam cât a cheltuit statul român pentru pregătirea acestor specialiști, pentru specializarea și respecializarea lor, pentru formarea inițială și formarea continuă a acestora? 

Dumneavostră spuneți că Agenția Națională a Medicamentului nu mai acceptă tehnologiile Institutului de la Iași care în realitate nu sunt atât de incompatibile cu noile standarde, atâta vreme cât în 2011 au fost produse la Iași peste un 1.300.000 de doze de vaccin tetanic adsorbit. 

Nu negăm faptul că ariile de producție ar trebui retehnologizate conform ultimelor standarde, însă retehnologizarea nu înseamnă închiderea unității, domnule Ministru.
Vă puteți permite în situația dezastruoasă în care ne-au adus guvernările băsiste, în ceea ce privește sănătatea populației, să pierdem niște oameni pe care dumneavoastră i-ați analizat a fi supercalificați? Dumneavoastră chiar nu doriți să oprim exodul specialiștilor români în străinătate? 

Considerăm că prin închiderea Institututlui Cantacuzino-Filiala Iași se aduce  o gravă atingere siguranței naționale. Știți foarte bine că pentru retehnologizarea celor două arii de producție, una pentru imunomodulatori și cealaltă pentru vaccin tetanic, este nevoie doar de infima sumă de 10.000.000 de euro? Sănătatea populației, credeți dumneavoastră că nu valorează nici măcar 10.000.000 de euro?

Domnule Nicolaescu, aveți bărbăția și nu vă mai ascundeți în spatele paravanului dumneavostră preferat Agenția Națională a Medicamentului. Cu siguranță că aveți în proprietate un automobil căruia îi faceți revizia în fiecare an pentru a putea funcționa conform standardului din fabricație. Exact același lucru trebuie să faceți cu Intitututul Cantacuzino-Filiala Iași: nu oprirea activității, ci retehnologizarea liniei de producție.

Și dacă totuși anumite interese vă împing spre soluția cea mai neinspirată, adica închiderea Institutului, ați putea să ne precizați cam când ar putea reveni pe piață vaccinurile produse până acum la Filiala Iași a Institutului Cantacuzino? 

Vă întrebăm pentru că avem dovada că nici dumneavoastră nu știți exact acest lucru, deși nu este un subiect  oarecare, ci un subiect de importanță națională și afirmăm aceasta deoarece am analizat două dintre declarațiile pe care le-ați făcut în legătură cu acest subiect. Într-una ați spus că produsele care sunt brandurile Filialei Iași ar putea reveni pe piață abia peste câțiva ani, în cea de a doua ați precizat că, probabil din 2014, ar putea fi transferată producția la București.
Dragi colegi, este mai mult decât evident că lipsa de strategie în domeniul sănătății, a guvernelor anterioare băsiste a îmbolnăvit populația României. Unități medicale de elită cu personal supercalificat au fost desființate pentru motive legate nu de actul medical în sine, ci de probleme financiare. Însă, ceea ce contează în speță este faptul că o investiție de 10.000.000 de euro ar rezolva și problema Filialei Iași a Institutului Cantacuzino.

 Aici nu este vorba de alocare de fonduri pentru terenuri sportive în pantă, pentru săli de sport în cătune de munte, pentru patinuoare la preț de patru ori mai mare decât în țara vecină, pentru parcuri în mediul rural în apropierea balastierelor sau în zone inundabile, pentru stații de epurare în localități unde nu există canalizare și alte asemenea cu care am fost obișnuiți în ultimii ani de tristă guvernare portocalie. 

Aici este vorba despre sănatatea poporului român, despre ani de cercetări care au condus la obținerea unor produse medicale unice în Europa și de foarte mult bun simț. Filiala Iași a Institutului Cantacuzino trebuie să continue să salveze vieți așa cum o face de peste 50 de ani, fapt pentru care vă cer sprijinul.

Vă mulţumesc."
Deputat Sorin Avram IACOBAN
Colegiul 10 - Tătăraşi, Iaşi

Niciun comentariu: