miercuri, 9 octombrie 2013

Declaraţie politică, Bucureşti: A fugi ,,ca dracu de tămâie’’ de E.ON România




Dragi colegi, disprețul cu care sunt tratați românii de către una din cele mai importante companii din domeniul serviciilor, ar trebui să ne îndemne la măsuri urgente. Zilnic,  ziarele aduc la cunoștința opiniei publice, abuzurile companiei E.ON România,  în timp ce activitatea comisariatelor pentru protecția consumatorilor este paralizată de reclamațiile cetățenilor la adresa acestei companii. Insă inerția societății E.ON România în a rămâne fără reacție la plângerile consumatorilor, nu reclamă altceva decât indiferență față de client. Nu de puține ori, în ultima perioada de timp, s-au ridicat numeroase voci care au protestat față de politica companiei în relația cu clienții săi. 

Am avut curiozitatea să accesez site-ul companiei E.ON unde am citit, cu deosebită atenție, mesajul companiei către client: ”Obiectivul nostru este să consolidăm poziția E.ON pe piața de energie din Romania, prin dezvoltarea portofoliului de clienți și asigurarea securității furnizării de gaze naturale și de electricitate pentru consumatori. Pentru a atinge acest scop ne vom concentra eforturile pentru a fi cunoscuți ca furnizor de soluții competitive și de încredere și care pot aduce mai mult confort și eficiență pentru clienții noștri.“

Frumoase cuvinte, domnule director general Frank Hajdinjak, însă am vrea sa le povestiți despre asigurarea securității furnizării de gaze naturale sau de soluții competitive și de încredere și utilizatorilor din cartierul ieșean Alexandru cel Bun (aproximativ 20 de scări de bloc) care au rămas în iarna anului 2010 trei zile fără alimentare cu gaz din cauza formării unor dopuri de gheață la nivelul regulatoarelor de presiune. Echipele E.ON au remediat defecțiunea după trei zile în care ieșenii au înghețat în case, într-un mod atât de profesionist încât defecțiunea a recidivat după numai trei săptămâni!

Răspunsul dumneavoastră, domnule director, a sfidat bunul simț: ”Suntem disponibili și deschiși să achităm paguba pe care am cauzat-o persoanelor în cauză, evident în funcție de fiecare justificare prezentată de petenți”. Despre ce justificare ați adus aminte, domnule Hajdinjak, când peste 200 de persoane au rămas fără căldură la temperaturi exterioare de sub 0 grade celsius?

Am vrea sa explicati si iesenilor din cartierul Tatarasi, din blocul A3, strada V. Lupu care sunt solutiile competitive, cand 160 de apartamente stau in frig fara gaz de trei saptamani.

Am crezut că poate a fost un accident nedorit și am lecturat din nou din mesajul companiei către clienți: “Valorile noastre: Integritate! Suntem onești, acționăm conform principiilor etice și ne supune legilor. Ne onorăm angajamentele și ne asumăm personal responsabilitatea pentru acțiunile noastre”.

Într-adevăr, principii frumoase însă principii cu care sute de ieșeni, în vara acestui an, nu au avut ocazia să se întâlnească, chiar dimpotrivă. Facturile emise pentru luna iulie au stârnit o adevarată panică printre utilizatori: ”Sunt disperată, soțul meu e în spital din cauza problemelor cu lumina asta”, a precizat o clienta E.ON. “Mi-au greșit consumul, mi-au băgat 300 de kw în plus la factura, iar acum m-au pus să plătesc. Mi-am luat liber de la serviciu să rezolv această problemă”, a declarat nemulțumit un alt client E.ON.

Răspunsul autorităților? Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași a sancționat compania E.ON Energie România cu o amenda de 3000 lei  pentru facturare greșita : ”E.ON Energie Romania SA a impus o cantitate facturată de 273 mc față de doar 27 mc cantitatea corecta ce trebuia facturată. (…)
În pofida nemulțumirilor publice de care au parte, compania E.ON insistă în promovarea “Valorilor” față de clienți: -Deschidere: ”Suntem deschiși la nou și la schimbări. Suntem cinstiți unii cu alții și ne împărtășim unii altora cunoștințele și experiența”.

Încrederea și respectul reciproc: Ne comportăm cinstit și civilizat unii cu alții. Avem încredere în colegii noștri și acționăm la rândul nostru într-o maniera onestă”.

Deși ne sunt prezentate principii care ar trebui să impună respect, furnizorul german de energie rămâne protagonistul unor fapte cât se poate de scandaloase: “Pe data de 3 iunie am primit una din facturi, pe ea scria doar factură fiscală, apoi am văzut data scadenței, 4 iunie, adică a doua zi! Joi, 6 iunie, când m-am întors acasă m-am trezit fără lumină. Seara am primit alte facturi E.ON, iar asta m-a enervat la culme”, a declarat un consumator din Iași.

Tot cu respectul și onestitatea companiei E.ON s-a întâlnit și ieseanul Dumitru Șerban. Ieșeanul a încercat în nenumărate ori să lămurească problema funcționării defectuoase a contoarului propriu așteptând la coadă pentru audiență, trei zile la rând (5, 6, 7 iunie).

O altă valoare promovată de compania E.ON, așa cum rezultă din același mesaj către client, este ,,curajul”: “Acționăm conform convingerilor noastre. Valorile noastre comune au prioritate față de interesele personale. Facem și spunem ce este corect și avem o atitudine constructivă în toate dezbaterile.”

Cu atitudinea constructivă a E.ON România, s-a confruntat și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor din Cluj-Napoca, în decembrie 2009, instituție care a trebuit să recurgă la măsura sigilării birourilor companiei de furnizare a gazului după ce aceasta nu a modificat, în nici un fel, clauzele  considerate abuzive față de consumatori. Decizia  de a sigila birourile, vine după ce compania  E.ON Gaz fusese deja amendată cu 30.000 lei din cauza unor clauze din contractul livrat către populație, considerate ca fiind abuzive. De menționat că reprezentanții E.ON Gaz au refuzat să înlocuiască clauzele abuzive din contractele cu populația, cele 4 ore de negociere cu Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj-Napoca neducând la nici un rezultat.

          Nu în ultimul rând compania E.ON promovează și responsabilitatea socială:
“Ne asumăm răspunderea pentru colegii, clienții și furnizorii noștri, precum și pentru mediul și comunitățile în care trăim și lucrăm. Încercăm să îmbunătățim calitatea vieții acolo unde acționăm (…).”

          Cu principiul responsabilității sociale promovat de companie au avut de-a face atât utilizatorii clienți din Iași, cât și utilizatorii clienți din Bacău, “zeci și zeci de băcăuani intră zilnic în sediul instituției de pe strada  Ștefan cel Mare. Uneori  petiționarii sunt atât de mulți încât timpul de așteptare crește considerabil, iar nemulțumirea atinge cote maxime (…). Pensionarii se adună încă de la ora 5 dimineață și așteaptă ora 9 să se deschidă“ a declarat presei locale un angajat E.ON.”

          Compania a fost amendată și de comisarii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor din Iași cu suma de 50.000 lei pentru ca utilizatorii clienți sunt obligați să aștepte perioade de timp mult prea mari la ghișeele sediului de pe strada Agata Bârsescu, încălcându-se astfel prevederile legii 363/2007. Tot C.J.P.C. Iași a amendat anterior compania E.ON Gaz cu suma de 30. 000 lei, după ce furnizorul  a lăsat fără gaz metan un număr de peste 220 ieșeni, oamenii fiind nevoiți să-și petreacă sărbatoarea de Crăciun în frig și fără mâncare caldă pe masă.

          C.J.P.C.Cluj Napoca a amendat de asemenea compania E.ON cu suma de 10.000 de lei pentru motivul “umflării facturilor“: “Contoarele E.ON nu au trecut testele de metrologie și s-a demonstrat că oamenii au fost puși să plătească în mod repetat facturi prea mari. Am amendat compania E.ON cu 10.000 de lei și am dispus returnarea banilor către cei păgubiți“, a precizat comisarul șef al C.J.P.C. Cluj-Napoca.

          Dragi colegi, acestea sunt unele din puținele exemple care ne duc la concluzia că utilizatorii clienți ai companiei E.ON sunt chinuiți de indiferența și lipsa de profesionalism cu care sunt tratați de angajații companiei. Am purtat negocieri directe cu reprezentanții E.ON pentru crearea unor condiții cât de cât acceptabile pentru clienții din Iași ai companiei. Am insistat pentru mutarea sediului impropriu, din Iasi de pe strada  Agata Bârsescu, într-o altă locație care să asigure un minim de civilizației clienților. Sunt convins că, beneficiind de un spațiu mai accesibil și mult mai larg, ieșenii vor avea o mai bună interacțiune cu furnizorul de servicii de energie. 

          Nu vă ascund faptul că, în timpul audiențelor săptămânale pe care le țin la sediul Cabinetului Parlamentar, foarte mulți dintre petenți se plâng de serviciile companiei E.ON România. În urma analizei legislației în vigoare și a legislației europene în domeniu, am ajuns la concluzia că actele normative care reglementează relația furnizor/distribuitor/utilizator în domeniul energiei este lacunară. Se cere cu întâietate o schimbare de optică a legiuitorului față de prevederile contractelor cadru din materie, de prevederile normative din legislație, care reglementează timpii de intervenție a furnizorului în situația apariției unor avarii sau de normele juridice care reglementează datele obligatorii ce trebuie să facă parte din facturile înaintate utilizatorilor, astfel încât, să nu mai fim în situația jenantă de a constata că legislația europeană în materie, nu a fost respectată. 

Dragi colegi, să nu uităm că legiuitorul suntem noi, Parlametul României ca reprezentanţi constiţionali ai puterii suverane a poporului roman şi ca atare avem obligaţia de a urgenta noul cadru legislativ în domeniul energiei.
Vă mulțumesc pentru atentie!


          Iacoban Sorin Avram
          Deputat PSD Iași
         Colegiul uninominal nr. 10 Tatarasi

Niciun comentariu: