vineri, 11 octombrie 2013

Declaraţie politică, Bucureşti: Iaşul cu adevărat o „cetate” europeană


    


Adresez următoarele cuvinte atât ieşenilor, tuturor personalor care ne vizitează oraşul în această perioadă, cât şi tuturor celor care îşi îndreaptă privirile spre Iaşi la acest moment de sărbătoare religioasă şi culturală al urbei.

   "Dragi colegi,

   Marele nostru istoric Nicolae Iorga afirma despre Iaşi că „Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deși n-ar trebui să fie nici unul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde aiurea [...]. În conștiința lui naționala ar fi o lipsa dacă el n-ar fi vazut orașul care a fost și-și zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei”, iar academicianul Răzvan Theodorescu, istoric de artă de talie europeană denumeşte Iaşul „Florenţa României”.

  Au trecut mai bine de 605 ani de la prima atestare documentară, timp în care Iaşul a fost întotdeauna în prim planul vieţii politice, cultural-religioase, oferind permanent soluţii prin personalităţile care s-au desăvârşit profesional aici, soluţii care au condus la cunoaşterea între popoarele Europei civilizate şi a acestei naţiuni, plină de talente novatoare. Astfel că, putem considera Iaşul ca un veritabil ambasador al naţiunii, fapt cu care mă mândresc. 

   Aşa cum am amintit de-a lungul istoriei, Iaşul a fost un punct de început pentru foarte multe iniţiative care s-au concretizat mai târziu în proiecte veritabile şi aici ţin să amintesc faptul că Iaşul a fost oraşul primului spectacol de teatru în limba română, primului orologiu din țările române, primelor pagini tipărite în limba română, primului Abecedar, primului Muzeu memorial, primului Muzeu de Istorie Naturală şi bineînţeles oraşul primei Universităţi din țară „Al. I. Cuza”.

  Tot de Iaşi se leagă destinele oamenilor de cultură şi credinţă precum mitropoliții Dosoftei și Varlaam, cronicarii Grigore Ureche, Miron Costin sau Dimitrie Cantemir, omul de geniu enciclopedic, membru al Academiei din Berlin, cărturar de reputaţie europeană. Iașul este orașul cu vocație culturală, de care sunt legate destinele a două genii ale literaturii noastre, Mihai Eminescu și Ion Creangă.
  
   De asemenea în epoca modernă, Iaşul a oferit culturii şi ştiinţei europene, valori deosebite precum: Gh. Asachi, A. D. Xenopol, Al. Philipide, V. Conta, E. Racoviţă, Theodor Pallady, etc.

  Iaşul a contribuit de-a lungul istoriei şi la desăvărşirea naţiunii române ca naţiune suverană între celelalte popoare.

  Nu trebuie să uităm faptul că în anii grei ai primului Război Mondial, Iaşul a avut capacitatea de-a prelua toate instituţiile care asigurau funcţionalitatea statului român. De asemenea să nu uităm că Iaşul a reprezentat în aceeaşi ani un veritabil cartier general care a contribuit esenţial la Unirea cea mare de la data 1 decembrie 1918, visul suprem de atâta vreme a acestei naţiuni.

  Iaşi - ,,cetate a culturii’’ (Filarmonica, Teatrul Naţional, Opera Naţională, Ateneul Tătăraşi, Mitropolia, Universităţile, Muzeele, acestea sunt mândriile Iaşului!). Ele sunt citadele ale culturii, ele sunt creatoare de idei, imagini, cuvinte, cântece, a tot ce îmbogăţesc şi înalţă sufletul. Evident, ele au o importanță atât națională, cât și internațională, izvoare de cultură care funcționeaza cu sprijinul din partea Ministerului Culturii, din partea Primăriei Municipiului Iași, Direcţia Judeţeană de Cultură, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. 

  Vă spun aceste cuvinte, astăzi, tocmai pentru că în luna octombrie, mai precis în fiecare an cu ocazia hramului religios a Sfintei Parascheva, Iaşul se aniversează pe sine. Între 1 - 30 octombrie au loc o serie de evenimente culturale şi sportive, grupate toate în proiectul “Zilele Iaşului 2013”, iar între 23 – 27 octombrie va avea loc  “ Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași - 2013“, eveniment de rezonanță europeană.

  Dragi colegi, în aceste zile Iașul ne arată că merită din plin statutul de Capitala Culturală europenă, și de aceea am plăcerea de a vă invita la Iași, pentru a vă bucura de o experiență culturală deosebită.

  Vă mulțumesc."

  Cu respect,
                   Deputat Sorin Avram IACOBAN
                   Parlamentul României
                   Colegiul 10 Tătăraşi, Iaşi 

Niciun comentariu: