joi, 12 septembrie 2013

Declaraţie politică, Bucureşti: "Eliminarea tarifelor de roaming în Uniunea Europeană, o necesitate"



Dragi colegi,

De la 1 iulie, toţi operatorii care oferă servicii de roaming în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Uniunii Europene au fost obligaţi să aplice noi tarife maxime pentru serviciile oferite clienţilor care călătoresc într-un alt stat membru al Uniunii Europene şi utilizează telefonul în sistemul roaming. 

Din 2007 Uniunea Europeană a redus tarifele de retail cu 80%. Dacă în perioada 2007-2008, pentru un apel efectuat în roaming clienţii plăteau 0,49 euro pe minut, între 2008 şi 2009 tariful pentru acelaşi serviciu era de 0,46 euro pe minut. 

Între 2009 şi 2010 tariful a scăzut la 0,43 euro pe minut, iar în 2010 - 2011 tariful a ajuns la 0,39 euro.
În prezent, pentru acelaşi serviciu se aplică un cost de 0,24 euro pe minut fără tva. Dacă între 2010 şi 2011 abonaţii plăteau 0,15 euro pe minut, acum acelaşi serviciu îi costă pe abonaţi 0,07 euro pe minut. 

Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului UE nr. 531/2012 a Parlamentului European şi a Consiliului privind roamingul în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Uniunii Europene.
Iată, deci, necesitatea eliminării roamingului în Uniunea Europeană. Recent Comisia Europeană a votat pentru eliminarea tarifelor de roaming pentru apeluri telefonice, mesaje şi internet în Uniunea Europeană. În cazul în care propunerea comisiei va fi acceptată de către Parlamentul European, se vor crea utilizatorilor condiţii de a vorbi cu aceleaşi tarife ca în ţara lor. Ideea din spatele propunerii este de a încuraja consolidarea operatorilor de telefonie mobilă din Europa, cu scopul de a atrage noi investiţii. 

Alături de comisarul european pentru agendă digitală, Neelie Kroes, susţin ideea eliminării tarifului de roaming în Uniunea Europeană, ţinând cont de faptul că sunt şi secretarul Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii din Parlamentul României. 

Odată eliminate tarifele de roaming, piaţa unică va permite operatorilor străini să concureze pentru clienţii din alte ţări, ceea ce ar putea duce la crearea de alianţe şi fuziuni, similare cu cele din industria aeronautică. 

Un alt aspect al iniţiativei - va avea efecte pozitive şi asupra economiei româneşti, mai precis asupra firmelor care au relaţii comerciale cu cele din Uniunea Europeană, având în vedere că 80% din exportul ţării noastre se îndreaptă către statele Uniunii Europene. 

Firmele româneşti vor avea un acces mai uşor la partenerii economici străini, cât şi la o mai mare deschidere către potenţialii clienţi din Uniunea Europeană.
Dragi colegi, vă sugerez să susţinem împreună această măsură care va avea efecte benefice atât din punct de vedere economic, cât şi social. 

 
Vă mulţumesc. 
 
Deputat Sorin Avram IACOBAN
 

Niciun comentariu: