marți, 30 septembrie 2014

București - Declarația politică: "Iaşul, gazda Festivalului Elenismului 2014"

    
    Distinse domnule Preşedinte,
    Onorat prezidiu,
    Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi!   
  Cu îngăduinţa dumneavoastră, astăzi voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Iaşul, gazda Festivalului Elenismului 2014.

    Dragi colegi, la sfârşitul săptămânii trecute Iaşul a găzduit a- XIV-a ediţie a Festivalului Elenismului din România. Aşa cum îi stă bine unei Capitale culturale-europene, între 25 şi 27 septembrie 2014 Iaşul a reunit în inima Moldovei eleni şi filoeleni care ne-au împărtăşit din frumuseţea culturii greceşti. Astfel, prin proiectul cofinanţat de Guvernul României, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Uniunea Elenă din România, prin preşedintele acesteia Dragoş Zisopol a realizat un eveniment de amploarea la care desigur, comunitatea ieşeană şi-a făcut simţită prezenţa.

   Iaşul nu a fost ales în mod întâmplător ca şi gazda a acestui eveniment deoarece comunitatea grecească din România are vechi rădăcini în Capitala Moldovei, înca din prima jumătate a secolului al XVI-lea când sunt menţionaţi pe lângă curţile domneşti, oameni de cultură greci. Mai mult, în 2014, Iaşul a fost campionul absolut la Olimpiada Naţională de Neogreacă, câştigând marea majoritate a premiilor puse în joc, copiii ieşeni reprezentând cu succes Iaşul şi la Olimpiada Internaţională de Neogreacă câştigând numeroase premii. Şi dacă mai adăugăm şi faptul că în paralel la Iaşi s-au desfăşurat şi manifestările ocazionate de Ziua Cooperării Europene, înţelegem faptul că  Iaşul, este cea mai justificată propunere pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

    Publicul ieşean a avut parte, în zilele festivalului, de un program bogat în care s-au remarcat invitaţi de prestigiu ca : Ansablul Doina Carpaţilor- al Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi, Ansamblul “Di Nuovo Insieme“- al Asociaţiei Italienilor din România şi Ansamblul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

    Pe scena Atrium Palas Mall  au evoluat ansambluri ale  majorităţilor comunităţilor elene din România printre care menţionăm ansamblurile din Bucureşti, Iaşi, Bârlad, Brăila, Craiova, Tulcea, Prahova, Târgovişte, Oneşti, Sulina.

   De asemenea, publicul ieşean şi-a putut încânta privirea cu o paradă a costumelor tradiţionale greceşti, în timpul unui marş cultural între Primaria Iaşi, Palatul Culturii şi complexul Palas Mall, gazda evenimentelor Festivalului Elenismului.

    În paralel, copiii olimpici ieşeni au participat la Primăria Iaşi la o serie de manifestări fiind apreciaţi pentru performanţa obţinută la Olimpiada Internaţională de Neogreacă, de către preşedintele interimar al Comisiei de Învăţământ Ştiinţă Tineret şi Sport, domnul deputat Dragoş Zisopol, de subsemnatul în calitate de vicepreşedinte a aceleiaşi comisii şi de viceprimarul Municipiului Iaşi. Cu această ocazie, municipalitatea ieşeană a anunţat intensificarea legăturilor cu Comunitatea Elenă din România precum şi un parteneriat care se va concretiza cu un proiect comun între Primăria Iaşi şi Uniunea Elenă din România.

    Uniunea Elenă din România a reînnoit susţinerea pentru municipiul Iaşi în ceea ce priveşte candidatura capitalei Moldovei la distincţia de Capitală Culturală Europeană.

   Având gândul că Iaşul a fost o gazdă foarte primitoare pentru acest eveniment cultural de foarte mare importanţă, invităm toate minorităţile culturale din România la Iaşi, pentru a putea demonstra că oraşul din inima Moldovei merită distincţia de Capitală Culturală Europeană.

Vă mulţumesc! 

Deputat PSD

Sorin Avram Iacoban

Colegiul 10 Iași

Niciun comentariu: