joi, 21 iunie 2012

Proiectele Iasului: 70 milioane euro pentru reabilitarea termica a blocurilor


 Iesenii vor putea sa-si reabiliteze termic locuintele cu bani europeni. Comitetul de Monitorizare a Programului Operational Regional a emis o hotarare prin care cei sapte poli de crestere din Romania vor beneficia de fonduri europene pentru reabilitarea energetica a blocurilor construite pana in 1990.

 Din cele 300 de milioane de euro disponibile la nivel national, Iasului ii va reveni peste 70 de milioane de euro, din care jumatate din suma va fi asigurata de Comisia Europeana. Restul va fi suportat de Guvern, primarii si de beneficiarii directi, partea aceasta din urma fiind de 10-15% din valoare proiectului. „Este o suma foarte mare alocata pentru cele sapte orase - pol de crestere din Romania, dintre care Iasul va fi unul dintre principalii beneficiari. Vorbim de 16,8% alocati fiecarui oras in parte. Contributia va fi 50% Comisia Europeana, 50%, partea romana din care beneficiarul va avea intre 10 si 15%", a declarat Constantin Apostol, presedintele Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est. 

Pentru a accesa cele 300 de milioane de euro, Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale va pregati toata documentatia pana in toamna, pentru ca asociatiile de proprietari sa poata depuna proiectele pe durata iernii. Fondurile vor fi contractate astfel in primavara anului viitor, iar implementarea investitiilor, pana in 2014. 


Urmează să găsim oportunităţile juridice, dar una dintre soluţiile cele mai viabile este atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea termică. Se lucrează în acest moment la programul naţional de reabilitare termică pe fonduri europene pentru că, dacă discutăm despre un bloc, două sau trei, nu este suficient. Ar trebui să discutăm despre toate blocurile şi să pregătim tot oraşul pentru acest proiect naţional. Eu cred în acest program naţional de reabilitare termică, aflat în acest moment în evaluare la Ministerul Dezvoltării Regionale, urmând să fie analizat şi de cei de la Autoritatea de Management a Proiectelor Europene şi apoi la nivelul Guvernului. Cred că aici am putea avea o soluţie, nu pentru o lună sau două, ci de la anul viitor încolo sau atunci când vom putea absorbi fondurile europene disponibile pe axele de pe Planul Operaţional Regional”, a spus primarul Gheorghe Nichita. Odată atrase aceste fonduri, blocurile din Iaşi mai vechi de anul 1990 care nu au fost reabilitate sau care au fost anvelopate doar parţial vor intra în refacere totală a faţadelor.

Niciun comentariu: