marți, 11 martie 2014

Bucureşti - Declaraţia politică: ”Manifestul pentru Iaşi” începe să devină realitate



    

    
    Distinse domnule Preşedinte,
    Onorat prezidiu,
    Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi!   
    Cu îngăduinţa dumneavoastră, astăzi voi prezenta declaraţia politică intitulată:

”Manifestul pentru Iaşi” începe să devină realitate

Dragi colegi, pentru început  doresc să salut instalarea noului „Cabinet Victor Ponta”, gurvern care trebuie să continue rezultatele bune obţinute până acum şi să pună în practică programul politic cu care a câştigat încrederea românilor atât la alegerile locale cât la cele parlamentare din 2012. 

Ştim cu toţii că Iaşul, capitala Moldovei este oraşul din care a pornit USL-ul, o alinaţă politică care a obtinut cel mai bun scor electoral de dupa anul 1989. 

Dacă unii au renunţat la a face ceea ce au promis alegătorilor şi au lăsat lucrurile începute şi neterminante, ne revine nouă alianţei PSD – UNPR - PC, să demonstrăm ieşenilor că ceea ce am sustinut  împreună in  „Manifestul pentru Iaşi” nu sunt doar nişte cuvinte aşezate pe o foaie de hârtie ci trebuie să devină realitate. 

Am încrederea că noul guvern va analiza cu atenţie proiectele strategice ale Iaşului şi va lua toate măsurile pentru ca acestea să devina realitate.

Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, soseaua de centură a Municipiului Iaşi, spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, sunt proiecte de importanta strategica pentru Iasi.

Astfel, in urma negocierilor purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene, autostrada Ungheni - Târgu Mureş a fost prinsă în reţeaua europeană de transport TEN-T Centrală, care va asigura şi legătura între autostrada Transilvania şi Coridorul IX Pan European. Conform estimărilor Comisiei Europene, pe termen mediu şi lung, autostrada prezintă un grad mare de atractivitate pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între coridoarele Pan Europene IV şi IX, atât în ceea ce priveşte componenta feroviară cât şi cea de transport rutier.

Menţionez pe această cale că această autostradă reprezintă o necesitate a cetăţenilor din zona Moldovei, mai cu seamă a populaţiei din judeţele care vor fi străbătute de calea rutieră şi prezintă o importanţă strategică deosebită pentru că iniţiază un coridor de dezvoltare pentru zona nordică ca principală axă rutieră care leagă zona Moldovei de restul ţării. 

De asemenea, menţionăm faptul că această autostradă ar trebui finalizată în localitatea Ungheni, asigurându-se prin aceasta şi tranzitul dinspre Republica Moldova spre ţările din Europa Centrală şi de Vest. Investiţia este necesară şi oportună deoarece are capacitatea funcţională de a prelua fluxurile sporite de trafic generate de dezvoltarea socio-economică.

Centura de ocolire a Municipiului Iaşi nu a fost finalizată în ceea ce priveşte varianta de trafic uşor. Din totalul fondurilor pe 2013 pe care C.N.A.D.R. le-a avut la dispoziţie, Iaşului nu i-a fost alocat nici un euro pentru această investiţie strategică pe motivul că nu există fonduri pentru alocaţii bugetare de acest gen. Însă, cu toate că răspunsul primit de la Guvern în ceea ce priveşte lipsa fondurilor a fost clar, totuşi s-a găsit posibilitatea pentru anumite unităţi administrativ-teritoriale să se finanţeze lucrările centurilor lor ocolitoare. 

Astfel, Municipiul Constanta a primit 55,9 milioane de euro, localităţile Deva şi Orăştie împreună, 73,7 milioane de euro, pentru Bacău s-a asigurat finanţare de 270 milioane de euro pentru toţi cei 31 Km ai centurii ocolitoare iar pentru Suceava s-a hotărât asupra finanţării finalizării centurii ocolitoare a Municipiului, ţinând cont că lucrarea era deja terminată în proporţie de 80 %.

Proiectul iniţial al centurii ocolitoare viza, atât varianta de trafic greu cât şi varianta de trafic uşor, ambele esenţiale pentru Municipiul Iaşi, ţinând cont că Iaşul este cea mai mare localitate aflată la graniţa Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte cel de-al treilea obiectiv enunţat, din păcate pentru toată zona Moldovei proiectul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi a rămas în faza de discuţii cu toate că cele 12 hectare din comuna Miroslava destinate construirii spitalului au fost deja trecute în domeniul public al Ministerului Sănătăţii încă de la inceputul anului trecut. Vă amintim că proiectul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi este pe masa Guvernului României încă din anul 2006  iar primele proiecte de fezabilitate datează încă din anul 2007, multe dintre ele expirate între timp. 
 
Cum singura necunoscută se pare ca rămăsese soluţia de finanţare, specialiştii din cadrul ministerului Sănătăţii au identificat, la începutul anului 2013, 2 posibilităţi concrete de finanţare:
a) fonduri structurale pentru care ministerul ar fi trebuit să caute soluţii de cofinanţare;
b) existenţa unui fond de investiţii internaţional care să concesioneze terenul pe care să fie construit spitalul , să-l construiască si apoi să-l închirieze Ministerului Sănătăţii.

Mai mult, în decembrie 2013 ministrul Eugen Teodorovici a dat asigurări că Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va fi construit în curând pentru că va avea finanţare în exerciţiul financiar 2014-2020, când statul român va accesa fonduri în valoare totală de 750 de milioane de euro, tocmai pentru costruirea primelor spitale regionale din ţară. La momentul respectiv, domnul ministru amintea că 4 fonduri de investitii şi-au anunţat intenţia de a participa la finanţarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi anume, două din S.U.A., unul din Israel şi unul din Marea Britanie.

Risipim banii pe documentaţii, pe studii de fezabilitate, fără ca acestea să fie puse în practică. Au fost cheltuiţi până acum pe studii de fezabilitate peste 500.000 de euro din 2007 până acum, însă nimic concret în ce priveşte finanţarea şi începerea construcţiei, deşi bolnavii din zona Moldovei nu mai au timp să aştepte.

Dragi colegi, Iaşul are nevoie de susţinere pentru realizarea acestor obiective strategice. Încrederea populaţiei în clasa politică depinde, în primul rând, de gradul de realizare a promisiunilor făcute. 

Pe această cale, solicit Guvernului Ponta ca, în actuala construcţie politică, să analizeze cu mai multă răspundere cele trei investiţii strategice ale Iaşului, astfel încât acestea să se realizeze fără întârziere, pentru că cetăţenii din zona Moldovei şi în particular cetăţenii din Judeţul Iaşi au dreptul să beneficieze de ele.


                 Vă mulţumesc pentru atenţie!

                   Deputat PSD Sorin Avram Iacoban

Colegiul 10 Iaşi
              

Niciun comentariu: