marți, 4 februarie 2014

Bucureşti - Declaraţia politică: "Facturile încep să se deconteze la Palatul Cotroceni"



     
    Distinse domnule Preşedinte,
    Onorat prezidiu,
    Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
    Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi voi prezenta declaraţia politică 
    intitulată:

                         
                            Facturile încep să se deconteze la Palatul Cotroceni.

          Dragi colegi, după ultimele apariţii este evident faptul că, încă locatarul de la Cotroceni se află în imposibilitate de a-şi mai exercita atribuţiile sale constituţionale şi aceasta nu din cauza buletinului medical anual, ţinut bine la secret, ci din cauza „facturilor vechi” pe care domnul preşedinte le are de decontat. Primul beneficiar ale acestor facturi este domnul General Opriş, şeful S.T.S. din decembrie 2005, exact după câştigarea mandatului de preşedinte de către Traian Băsescu. Şi cum toate „lucrurile importante” se „chibzuiesc” de la Palatul Cotroceni începând cu decembrie 2004, trebuie să  ne amintim că in 2009 domnul preşedinte Băsescu, bine cablat de S.T.S. ştia rezultatul votului scrutinului prezidenţial fara ca unele secţii de votare din afara teritoriului României să fi deschis măcar urnele.

Şi atunci vine firesc următoarea întrebare: cum poate ultimul autocrat din Europa să renunţe la serviciile ultimului general care face poliţie politică în Europa, când tocmai acesta din urma i-a oferit pe tava al doilea mandat prezidential! Despre responsabilitatea S.T.S., cu privire la tragedia ce a avut ca urmare decesul a două persoane în Munţii Apuseni, se va vorbi încă multă vreme de aici inainte. Pentru rezultatele remarcabile obţinute în organizarea şi coordonarea S.T.S., când acesta a sprijinit câştigarea celui de-al doilea mandat de preşedinte al domnului Băsescu, domnul Opriş a fost decorat în 2010 de preşedintele României cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer. Evident că, domnul Opriş a înţeles exact solemnitatea momentului, încheind apoi prin interpuşi 59 de contracte cu aceasi firma şi reuşind să furnizeze către ROMATSA, prin încredinţare directă, sistemul de căutare şi salvare în caz de accidente aeronautice, tocmai sistemul care nu a funcţionat la ultima tragedie aeriană. 

Lecturând puţin C.V.-ul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, vom vedea că acesta este mai mult decât premiat la nivel european începând din anul 2009, când a fost premiat pentru activitatea de informare a cetăţenilor şi până în 2013 când a câştigat premiul „112 pentru o viaţă mai sigură” la Riga în Letonia. Odată cu aceste premii, purtătorul de cuvânt al S.T.S., domnul Adrian Fulea, sublinia că serviciul 112 a devenit unul dintre cele mai renumite şi de succes brand-uri româneşti şi că acest lucru se datorează şi acţiunii de educare şi informare desfăşurate de acest serviciu.
Totuşi, din multiplele distincţii pe care le-a primit serviciul unic de urgenţă 112, nu putem  trece cu vederea şi premiul primit pentru episodul din data 21 iulie 2011, când la ora 19 şi 55 de minute Centrul Judeţean de Preluare a Apelurilor de Urgenţă Arad ”112” a primit un apel de la un cetăţean belgian, care informa că s-a rătăcit cu alte 33 de persoane în pădurea din apropierea satului Ghioroc. Localizarea apelului s-a făcut în regiunea Munţilor Zarandului, între localităţile Covasant şi Cosoaia iar după doar două ore au fost găsiţi toţi cei 34 de rătăciţi dintre care unul aflat în şoc hipotermic, a primit asistenţa necesară, reuşind să scape cu viaţă. 

Domnule General Opriş, de ce în iulie 2011 s-a putut face localizarea apelului telefonic şi acum nu, deşi circumstaţele sunt aproape identice: zonă muntoasă în ambele cazuri, apelarea serviciului 112 în ambele cazuri, localizarea ambelor grupuri de persoane între două localităţi în ambele cazuri, atunci între Covasant şi Cosoaia, acum între Horea şi Beliş, în ambele cazuri pacienţi aflaţi în şoc hipotermic? Cum s-a putut face atunci localizarea apelului şi prin ce metode ţinând cont că în cazul respectiv nu a fost vorba nici de coordonate transmise, nici de screenshot-uri ci doar un simplu apel la numărul unic de urgenţă 112. Oare Serviciul de Telecomunicaţii Speciale îşi stabileşte nivelul de alertă şi prioritatea de acţiune în funcţie de cetăţenia celor aflaţi într-o situaţie de pericol ? Să înţelegem că pe cei 34 de rătăciţi din munţii Zarandului i-a salvat cetăţenia belgiană şi frica de posibilele reacţii ale comunităţii europene? Să înţelegem că, pentru S.T.S., cetăţenii români sunt doar cetăţeni de mâna a doua faţă de care bugetul instituţiei trebuie conservat?

La numai un an după momentul în care în decembrie 2009 preşedintele cablat de S.T.S. încă din 2005, anunţa victoria în alegeri înainte ca urnele să se fi deschis în unele secţii de votare din străinătate, care au asigurat de fapt diferenţa de voturi, împreună cu celebra frază prezidenţială adresată poporului român: „i-am ciuruit”, S.T.S. primeşte o majorare a bugetului cu 40 %, ajungând la fabuloasa sumă de 466,5 milioane lei noi, reuşind să atragă apoi şi fonduri colaterale de la bugetul de Stat şi Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru implementarea mai multor proiecte, printre care amintim: implementarea proiectului de realizare a infrastructurii G.I.S. (Geographic Information System), precum şi a sistemului informatic din cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă unde se varsă anual aproape 20 % din totalul bugetului S.T.S.  

Unde sunt rezultatele domnule Opriş, ţinând cont că de data aceasta, deşi în 2011 localizarea turiştilor belgieni s-a putut face cu precizie de un metru, în 2014 au existat trei tentative de localizare, două din partea S.T.S. prima la 16 şi 22 de minute o eroare de aproximativ de 12 Km, a doua o eroare de aproximativ 14 Km şi a treia, localizare realizată de data aceasta de ROMATSA, având o eroare de 7 Km ? 

Preşedintele Băsescu a apărut din nou jenant într-o declaraţie de presă, precizând că S.T.S. nu ar avea „<> necesare pentru a realiza o localizare, decât a apelurilor venite de pe telefonul fix”. Trecând peste faptul că preşedintele inventează un nou cuvânt în limba română, „capabilităţi”, dorind probabil să se refere la capacităţi, fiind cu siguranţă tulburat, de celebrele patru cuburi de gheaţă aflate nu singure în pahar, se arată foarte hotărât în ideea de a acoperi directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care, în opinia sa, este un profesionist desăvârşit de vreme ce a putut oferi rezultatele corecte ale scrutinului prezidenţial din 2009 la doar 15 minute de la închiderea secţiilor de votare şi cu mai mult de 72 de ore înaintea numărătorii oficiale a Biroului Electoral Central. Domnule preşedinte, daca-i vorba de telefon fix localizarea o putem face şi din cartea de telefoane, unde se precizează numărul de telefon, numele exact al abonatului, precum şi adresa exactă. 

Probabil că încă locatarul de la Cotroceni,  cablat peste tot din decembrie 2005, se simte ameninţat de generalul Opriş si de altii  care probabil cunosc anumite secrete preşedinţiale, unul dintre ele devoalat tocmai de cine credeţi, domnul Neamţu, preşedintele de la Noua Republică, care a ieşit în conferinţă de presă aducând la cunoştinţa publicului că U.S.L.-ul a avut o idee genială cu trecerea S.T.S.-ului, care nu poate fi interceptat de procurori, la Ministerul de Interne. De fapt, domnul Neamţu a vrut să dezlege misterul telefonului negru cu 12 butoane din biroul preşedintelui Băsescu care, în campania pentru referendumul de demitere a domniei sale, îl ruga pe preşedintele interimar, Crin Antonescu, să apese pe butonul numărul 3 pentru a afla cine a făcut rău României. Deocamdată, putem doar să speculăm cine ar fi răspuns la butonul cu numărul 3, posibil să fi răspuns Elena Udrea, sau Anca Boagiu, sau poate Monica Iacob Ridzi, sau de ce nu Mioara Mantale, sau poate chiar canditata la Miss România, din tinereţe, Roberta Anastase, ori Andreea Paul fostă Vass, însă la butonul cu numărul 4 de la telefonul din biroul preşedintelui Băsescu ne lămureşte domnul Neamţu ce se poate comanda:” Alo, legătură cu şpaga de un milion de euro vă rog frumos!”, aşa cum a declarat domnia sa în presă.
Dragi colegi, aşa după cum s-a văzut din ultimele manifestări ale încă locatarului de la Cotroceni, cred că ar trebui ca pentru această funcţie să se impună un control medical la şase luni de zile, nu la un an, aşa cum este legislaţia în acest moment. Nu trebuie să trecem cu vederea nici faptul că Băsescu, reuşeşte să demonstreze că poate încălca toate principiile diplomatice existente, dacă a avut vreodată habar de acestea. Astfel, primul tractorist al ţării, mosier de Nana, a făcut o vizită în Germania într-un moment în care oficialii acelei ţări aveau în agendă alte întâlniri importante si anume: cu Ministrul de Externe American, cu Primul Ministru Polonez şi unul din Comisarii Europeni Laszlo Andor. Evident că preşedintele României s-a acoperit de penibil fiind  în situaţia de a ţine un discurs cu sala goală, reuşind să vorbească „pereţilor” despre incapacitatea administrativă a Guvernului Ponta, despre eşecul operaţiunii de salvare şi de profesionalismul celui care i-a oferit mandatul în 2009 şi i-a salvat mandatul în 2012. 

Domnule Băsescu, poate că la Cotroceni, unde deja cântă cucuveaua pentru dumneavoastră, au ajuns facturile din decembrie 2009, însă ce veţi face când în decembrie 2014 vor ajunge facturile vechi  de zece ani, facturile tuturor românilor de care v-aţi bătut joc şi pe care i-aţi umilit cu zâmbetul pe buze şi evident în compania de acum cunoscută, intimă, a celor patru cuburi de gheaţă, bineînţeles nu singure în pahar?

         Vă mulţumesc  pentru atentie!

 Iacoban Sorin Avram

Deputat PSD, Colegiul 10 Iaşi

Niciun comentariu: