miercuri, 5 februarie 2014

Am votat Proiectul de Lege privind practica pentru elevi şi studenţi


Am votat ieri la Comisia pentru Învăţământ  de la Camera Deputaţilor propunerea legislativă privind practica elevilor şi studenţilor.

Propunerea a primit raport favorabil din partea Comisiei din partea a 20 dintre colegii deputaţi din totalul de 22 de membri prezenţi la dezbatere, fiind înregistrate două abţineri.

Noua lege privind practica elevilor şi studenţilor îşi propune să ofere tinerilor o şansă de a căpăta o experienţă profesională încă din timpul studiilor, astfel încât să îşi poată găsi mai uşor un loc de muncă după absolvire. 

Printre elementele de noutatea ale legii practicii sunt ”contractul individual de practică” - o convenţie între practicant şi agentul economic, care îl obligă pe cel din urmă să îşi asume o mai mare responsabilitate în instruirea studentului, flexibilitatea programului de muncă şi introducerea ”certificatului de practică”, care atestă competenţele dobândite de elev sau student în timpul practicii.

Mai mult, noul cadru legal prevede introducerea unui stagiu preliminar de practică, prin care viitorii practicanţi sunt informaţi asupra specializării pe care o vor urma, precum şi dezvoltarea unei platforme online prin intermediul căreia studenţii să aibă acces la o bază de date cu locurile disponibile de practică.

După această etapă, proiectul va intra în dezbatere la Senat, care este cameră decizională în acest caz.


Niciun comentariu: