sâmbătă, 12 mai 2012

Din categoria proiectele Iasului: Centrul de Mobilitate Iasi




In data de 9 mai 2012 s-a sărbătorit cea de a 27–a aniversare a ZILEI EUROPEI.  Această dată a fost aleasă de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună "bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii".

La 18 aprilie 1951, şase ţări (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda) au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). Ulterior, în 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înfiinţată Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

În acest an, sărbătoarea a avut ca temă "Ziua Europei este şi ziua ta". În oraşele europene  s-au organizazt manifestări având ca scop apropierea cetăţeanului de valorile esenţiale ale Uniunii Europene.

Cu ocazia Zilei Europei, la Iaşi, a avut loc deschiderea oficială a Centrului de Mobilitate al Municipiului, realizat în cadrul proiectului „Sistem de managementul mobilităţii” – SEE MMS, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „South East Europe”. 

Este un centru pilot în Romania care îşi propune să ofere informaţii despre transportul public şi mijloacele de transport alternative, să stimuleze mobilitatea persoanelor. Ieşenii vor fi încurajaţi să folosească mai mult transportul public, bicicletele, mersul pe jos, în detrimentul maşinilor personale, dar vor putea obţine şi informaţii despre cursele CFR, curse cu autobuze şi microbuze în regiune şi în ţară, sau orarul de zbor al curselor ce operează pe aeroportul Iaşi.

Asadar, vă aşteptăm!

Niciun comentariu: