Ieri am participat alaturi de tinerii din comunitate, membri in Asociatia Kasta Morrely - organizatie internationala non-profit, neguvernamentala, independenta - la diseminarea concluziilor si a rezultatelor Seminarului National "Dialog si cooperare intre liderii de tineret si factorii decizionali".
Proiectul in care am fost implicat in calitate de presedinte al Comisiei de Tineret si Sport al Consiliului Local a vizat aducerea tinerilor alaturi de factorii de decizie locali, in speta Consiliul Local al Municipiului Iasi si a inceput in anul 2011 si continua pana in aprilie 2012, fiind finantat cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul Tineret in Actiune.
Atasez mai jos fragmente din Scrisoarea Deschisa a Asociatiei Kasta Morrely care urmareste punctual nevoile tinerilor de astazi. Personal, salut implicarea tinerilor in asemenea proiecte de stimulare a participarii in spatiul public:
"Către Consiliul Local Iași, Comisia de Sport și Tineret,
În atenția Domnului Președinte, Sorin Iacoban
În calitate de fondator al Platformei naționale a liderilor de tineret, Asociația Kasta Morrely vă supune atenției prezenta scrisoare deschisă ce cuprinde rezultate ale seminarului național „Dialog și cooperare între liderii de tineret și factorii decizionali” precum și invitația pe care v-o adresează organizațiile de tineret de a fi deschişi pentru colaborare, conform principiilor şi valorilor democraţiei pe care le reprezentaţi şi apăraţi, în vederea valorizării potențialului tinerilor în folosul comunității (...).
1. Deși societatea actuală oferă oportunități multiple de formare la nivel național și internațional, în realitate sunt relativ puțini tineri implicați sau beneficiari direcți ai acestora. Comunitatea Europeană prin instituții și programe specifice oferă tinerilor o gamă variată de specializări ce pot fi folosite de aceștia în construirea unui orizont de așteptare și a unei viziuni clare asupra posibilității de dezvoltare personală și socială. Aceste oportunități sunt în schimb greu accesibile deoarece lipsesc informațiile specifice și mediile specializate prin intermediul cărora să se investească în formarea continuă a tinerilor.
2. Sistemul educațional oferă o deschidere și o pregătire limitată absolvenților fiind lacunar la nivelul cunoștințelor aplicative. Educația nonformală reprezintă o oportunitate de formare complementară educației formale, dar această oportunitate este insuficient folosită și valorificată, educația nonformală fiind puțin cunoscută și promovată (...).
3. Necorelarea sistemului de învățământ cu cerințele și realitatea mereu în schimbare, neasigurând absolvenților experiența necesară profesării în domeniul abordat, îngreunează foarte mult accesul tinerilor absolvenți pe piața locurilor de muncă. Una dintre cele mai eficiente metode de facilitate a integrării tinerilor pe piața locurilor de muncă sau de încurajare a antreprenoriatului este investiția în valoare umană prin programe specializate de formare complementare educației formale. Superficialitatea demonstrată până acum a autorităților și instituțiilor de învățământ în promovarea acestor programe determină un acces limitat al tinerilor la aceste oportunități de formare (...).
Concluzii:
Este necesară o creștere a responsabilității unităților de învățământ și a organizațiilor neguvernamentale în formarea și educarea tinerilor. Este esențial să se înțeleagă complementaritatea dintre educația formală și educația non-formală și să nu se mai promoveze eronat ideea că acestea două se exclud.
Dezvoltarea la nivel local și național a unor parteneriate între actorii sociali reprezentativi în comunitate ar crea cadrul de valorificare a potențialului tinerilor și de folosire a oportunităților existente pentru aceștia.
Promovarea parteneriatului între instituțiile de învățământ și ONG-urile active poate diminua rata abandonului școlar prin proiecte specifice implementate de tineri formați prin activități de voluntariat.
De asemenea, acest parteneriat social prin susținerea implicării tinerilor în activități extracuriculare reprezintă o investiție în dezvoltarea competențelor profesionale reprezentând în același timp o contribuție importantă în corelarea sistemului educațional cu piața locurilor de muncă.
Societatea civilă are un rol esențial în buna funcționare a democrației și în crearea unui cadru de dialog constuctiv pentru dezvoltarea durabilă a comunității.
ONG-urile active au un rol esențial în fructificarea de către tineri a oportunităților de formare la nivel național și internațional oferite de către Comisia Europeană și alte instituții internaționale prin programele specifice (...)."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu