vineri, 24 aprilie 2015

Elisabeta Polihroniade – 80 ani


Începutul primăverii marchează pentru şahul românesc o importantă aniversare: marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade împlineşte 80 de ani!

Cariera sa prodigioasă a început cu bronzul de la Campionatul Naţional de Senioare din 1954 şi a continuat printr-o deosebită longevitate până azi, când doamna Polihroniade este una dintre marile promotoare ale şahului şcolar la noi şi peste hotare. Remarcabilul său palmares are ca element de vârf cele 6 medalii cu echipa olimpică a României, între 1966 şi 1986, la două dintre aceste ediţii obţinând chiar locul 1 pe masa la care a jucat! Pe plan naţional, redutabila şahistă a deţinut mult timp recordul de titluri ale României – şapte la număr – câştigate între 1966 şi 1977.

Pentru iubitorii şahului din România, doamna Elisabeta Polihroniade este neîndoielnic cea mai populară figură a eşichierului naţional, graţie charismaticei sale emisiuni pe care a realizat-o ani de-a rândul la postul naţional de televiziune, cu o abnegaţie care s-a regăsit şi în opera sa scrisă. Marea maestră este autoarea unui impresionant număr de cărţi, de la cele destinate copiilor, până la cele pentru iniţiaţi, volumele „Primii paşi în şah” şi „Olimpiadele în alb şi negru”, de pildă, rămânând repere ale literaturii noastre de specialitate. De asemenea, de peste douăzeci de ani, doamna Polihroniade editează revista „Gambit”, unul dintre titlurile importante din istoria publicisticii româneşti de specialitate.

Membră de onoare a Federaţiei Române de Şah, marea maestră reprezintă cu prestigiu acest sport peste tot în lume, de la turneele judeţene de copii din cadrul Concursului Naţional Şcolar „Elisabeta Polihroniade” şi până la numeroasele Olimpiade la care a arbitrat.

La ceas aniversar, Federaţia Română de Şah îi urează sănătate, viaţă lungă şi să rămână aceeaşi prezenţă dinamică, exemplară în universul celor 64 de pătrate!

Niciun comentariu: