marți, 17 februarie 2015

Bucureşti - Interpelarea "Securitatea României, ca stat de graniţă al N.A.T.O."



Interpelare

Adresată:  Ministerului Apărării Naţionale, domnului Ministru Mircea Duşa.
De către :  Deputat Colegiul 10 Iaşi, Sorin Avram Iacoban.
Subiectul: Securitatea României, ca stat de graniţă al N.A.T.O.

Domnule ministru, este de notorietate faptul că România se află în apropierea, ca şi determinare teritorială, unui conflict violent care macină un stat vecin, anume Ucraina. De asemenea, zona Transnistriei  ridică şi ea anumite semne de insecuritate mai ales după desfăşurarea unor exerciţii militare de către forţele militare ale Rusiei. Criza politică din Ucraina  este determinată şi de declaraţiile liderilor celor două republici separatiste, Lugansk şi Donetk care au afirmat că îşi doresc în administrare un teritoriu istoric numit Novorossiya.

Ştim că teritoriul despre care au adus aminte liderii celor două autointitulate republici se întindea de la râul Nistru la râul Kuban iar capitala istorică era reprezentată de oraşul Odessa. Acest context politico militar ar trebui să ridice semne de îngrijorare şi statului român.

Într-adevăr, suntem parteneri N.A.T.O., avem asigurate garanţii de securitate din partea acestei organizaţii care are datoria să intervină defensiv faţă de orice stat membru agresat teritorial însă, ceea ce ar trebui să ne intereseze pe noi este faptul dacă România, în cazul unei agresiuni teritoriale, se poate apăra singură. Ştim că s-a renunţat la serviciul militar obligatoriu încă din 2007, prilej cu care România a optat pentru o armată de profesionişti. De asemenea, ştim că în caz de agresiune teritorială, sunt mobilizaţi conform legii, toţi tinerii cu vârste între 20 şi 35 de ani (în primul val) şi care corespund medical. Însă în marea lor majoritate, aceşti tineri nu au la bază nici măcar noţiuni minime de instrucţie militară. Aceşti tineri nu au trecut printr-un program militar  pentru a li se accentua spiritul de sacrificiu faţă de ţară.

Cunoaştem de asemenea faptul că există în România un act normativ care reglementează pregătirea premilitară a tinerilor voluntari cu vârsta de peste 15 ani până la încorporare, fără să avem certitudinea că acest act normativ este şi pus în aplicare.

Începe să prindă din ce în ce mai mult ideea, că ar fi oportună o perioada minimă de instrucţie militară pentru cei vizaţi să fie mobilizaţi în caz de agresiune teritorială a ţării, anume segmentul de vârstă între 20 şi 35 de ani care nu au beneficiat deloc de pregătire militară. De asemenea este cunoscut faptul că sunt destule ţări N.A.T.O. care nu au renunţat la serviciul militar obligatoriu.

În altă ordine de idei, cei care conform legii sunt supuşi rechiziţiei militare în domeniul bunurilor nu beneficiază de unele măsuri minime compensatorii care poate s-ar fi impus.

Având în vedere toate cele precizate, vă rugăm să aveţi amabilitatea să ne răspundeţi la următoarele întrebări:
1. La zi vorbind, are România capacitatea de a răspunde imediat oricărei agresiuni militare din partea altui stat sau a altor formaţiuni militare, exact aşa cum prevede şi Carta Albă a Securităţii României ?
În răspunsul pe care îl veţi da vă rugăm să faceţi referire şi la numărul personalului activ din armată- personal combatant, rezervă operaţională, rezervă generală precum şi la date privind arsenalul militar actual al României, plus eventualele proiecte de achiziţie cu specific militar.

2. Există norme de aplicare a Legii 446/2006 cu privire la pregătirea premilitară a tinerilor  cu vârsta  de peste 15 ani care se oferă voluntari?

3. Este necesară o pregătire minimală militară  a celor cu vârsta între 20 şi 35 de ani, care nu au participat la nici un program de instrucţie militară?

Dacă măsura este considerată oportună, ne-ar interesa dacă Ministerul a gândit vreo strategie în acest sens şi care este aceasta?

4. Este oportună revenirea la stagiul militar obligatoriu, stagiu gândit cu un ansamblu de măsuri care să îl facă mai atractiv, pe o perioadă mult mai scurtă, de exemplu 4 luni de zile (ca în Danemarca)?

5.  Consideră Ministerul oportună apariţia unor norme legale care să prevadă o compensaţie celor care au obligaţie faţă de Rechiziţia Militară?

Solicităm răspuns scris pentru fiecare punct în parte, în termenul prevăzut de lege.

 Cu deosebit respect, 

 Sorin Avram Iacoban


Deputat PSD

Colegiul 10, Iaşi

Niciun comentariu: