marți, 4 iunie 2013

Camera Deputatilor: Declaratie politica - "Educatie prin Sah" (4 iunie)


"Șahul este piatra de încercare a inteligenței", definea, spre sfârșitul secolului al XVIII - lea, acest joc, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german. 

Șahul este, alături și dincolo de obiecte precum: matematica, limba română, istoria, atât o disciplină cât și un joc. Spun că este o disciplină deoarece are reguli clare care îi ajută pe copii să gândească, să raționeze, să-și formeze fundamentări logice, strategice pe care le pot aplica ulterior în cadrul oricărei alte discipline din aria curiculară. Spun că este un joc deoarece îi învață pe copii ce este fair-play-ul, îi educă într-o manieră competitivă, loială și le permite să interacționeze în cadrul competițiilor de profil cu alți jucători. 

 Șahul creează, in definitiv, o gândire sănătoasă, o minte sănătoasă, formează oameni. Psihologii și cercetătorii din întreaga lume care studiază efectele benefice ale practicarii șahului în școli de către copii de vârste fragede (5-10 ani) au observat că trăsăturile de personalitate ca individualitatea, gândirea creativă, reflexele și raționamentul analitic și comparativ au devenit mult mai bine accentuate. 

 În Iași, șahul, ca materie opțională în grădinițele și in școlile primare, este o realitate. De peste 15 ani, zeci de mii de copii ieșeni au pus manualul de șah lângă manualele de matematică și limbă română și rezultatele se observă cu ochiul liber; peste 50% din olimpicii ieșeni sunt foști jucători de șah care au performat în competițiile de nivel local, național și mondial. Toate acestea, împreună cu organizarea la Iași a unor evenimente de top (Campionatul Mondial Școlar 2012, Campionatul European de Tineret pe Echipe 2011, Campionatul Mondial de Amatori 2013) au făcut ca de ani buni Iașul să fie capitala șahului românesc și nu numai și tot mai mulți părinți decid să-și îndrume copiii către șah.

 Parlamentul European a aprobat declarația scrisă nr. 50/2011 referitoare la implementarea șahului în școală în sistemul de învățământ în Uniunea Europeană. Cred că a venit momentul ca împreună cu Guvernul României, cu Federația Română de Șah și cu aportul dascălilor iubitori de șah să facem ca in cât mai multe școli și grădinițe din România șahul să fie studiat nu numai ca materie facultativă așa cum este acum, ci ca materie de bază în curicula școlară și preșcolară, așa cum se intâmplă cu succes în țări ca Rusia, Venezuela, Germania, Armenia. 

 Și pentru ca să facem primul pas, vă invit, dragi iubitori ai șahului, să participați astăzi, 04.06.2013, la Simpozionul Internațional "Educație prin Șah", care se va desfășura in Aula Acdemiei Române, începând cu ora 15.00, eveniment susținut de Parlamentul României, alături de Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Tineretului și Sportului, Federația Română de Șah, senatori și deputați, inspectori școlari, directori de școli generale, conducători de cluburi sportive, profesori sau elevi. 


 Cu pretuire si prietenie, 

 Deputat Sorin Avram IACOBAN 

Iasi, Colegiul 10 - Tatarasi

Niciun comentariu: