joi, 6 iunie 2013

Academia Romana - Bucuresti: Simpozionul "Educatie prin Sah" (5 iunie)

In perioada 4 - 5 iunie s-a desfasurat la Biblioteca Academiei Române Simpozionul Internaţional "Educaţia prin şah, eveniment la care am participat din partea Camerei Deputatilor, alaturi de Ministerul Educatiei Nationale. 

 Simpozionul a fost deschis de catre Ministrul Educatiei, Remus Pricopie. 

Remus Pricopie: "Elevii trebuie să descopere plăcerea de a veni la şcoală şi ei trebuie să aibă posibilitatea să opteze pentru ceea ce-şi doresc să facă. "Am spus acest lucru, l-am spus din ianuarie, şah, teatru, film, educaţia fizică, toate acestea trebuie să fie elemente importante în procesul didactic. Am spus, dar poate că uneori nu s-a înţeles. Este foarte important ca elevii să descopere plăcerea de a veni la şcoală şi plăcerea care poate să înceapă de la matematică, predată altfel, până la plăcerea de a participa la competiţii, plăcerea de a face teatru, plăcerea de a învăţa literatură prin teatru, prin film. (...) Nu poţi să le ceri tuturor să facă şi şah şi teatru, este vorba despre opţiuni pe care copiii trebuie să le aibă. (...) Unul dintre lucrurile discutate de copii în şedinţa de guvern a copiilor de sâmbătă", a declarat ministrul. 


Sorin Iacoban: "Şahul este mai mult decât un sport, este un mod de educaţie care creşte încrederea în sine şi performanţele şcolare. Este foarte important faptul că şahul îi învaţă pe copii cum să ia decizii rapide şi dificile în mod independent şi să prevadă deciziile lor. Datorită şahului copiii învaţă să gândească logic şi eficient. Acestea sunt lucruri dovedite ştiinţific şi tocmai de aceea susţinem ideea introducerii şahului în programa şcolară".

 
Printre participanţi la lucrări s-au  numărat secretarul de stat Ştefania Duminică, academicienii Dan Tufiş şi Dumitru Radu Popescu, Sergiu Bargan, secretar general al Federaţiei de Şah din Moldova, Boyko Hristov, ECU Press Director, Vasile Manole, vicepreşedintele Federaţiei Române de Şah, Mariana Ionescu, preşedintele interimar al Federaţiei Române de Şah.

Niciun comentariu: