luni, 7 martie 2016

Declaraţia politică: "Sportul românesc se apropie de colaps!"


         Dragi colegi, pentru ca anul 2016 este un an olimpic, am căutat să fac o scurtă trecere în revista a situației actuale în care se află sportul românesc, în antiteză cu ce a reprezentat acesta în trecut.

          România este una din ţările cu tradiţie olimpică, participând din anul 1900 la toate ediţiile Jocurilor Olimpice de Vară, cu doar două excepţii, 1932 şi 1948. Participările nu au fost nicidecum întâmplătoare şi fără rezultate, România clasându-se în ierarhia generală pe locul 2 ca rezultate obţinute, la categoria ţărilor care nu au organizat nici o ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară.

          Din păcate, începând cu ciclul olimpic 2004-2008, România nu a mai obţinut rezultatele cu care ne-am obișnuit, direct proporţional, probabil, lipsa fondurilor alocate de Guvernele care s-au succedat la conducerea ţării. Doar talentul şi munca nu s-au dovedit a fi de ajuns pentru a menţine stacheta ridicată. Astfel, dacă în anul 1984, la Los Angeles, din calitate de unică ţară din blocul comunist care nu a respectat hotărârea de boicotare a acelei ediţii a Jocurilor Olimpice, România a adaugat la zestrea sa 53 de medalii, începând cu ciclul olimpic 2004-2008, numărul medaliilor a scăzut îngrijorător la 8 medalii în 2008 şi 9 medalii în 2012.

          Nu numai că a scăzut valoarea sportivilor care au participat la Olimpiadă dar, a scăzut îngrijorător şi numărul sportivilor calificaţi. Astfel, faţă de ciclul olimpic anterior se preconizează o scădere a participării cu 50% a sportivilor. Dacă în luna decembrie 2015 aveam deja 30 de sportivi calificaţi, în luna martie, la zi, avem doar 35, deşi Ministerul Tineretului şi Sportului preconiza un număr minim de 50 de sportivi calificaţi. Conform declaraţiilor preşedinţilor Federaţiilor sporturilor olimpice, se estimează câștigarea unui număr de 8 medalii, fără să reuşim vreo îmbunătăţire a rezultatelor sportive, deşi de la bilanţul slab din 2008 au trecut deja 2 cicluri olimpice.

          Federaţiile care, de-a lungul timpului, au dat multe medalii ţării noastre, se confruntă cu mari probleme. Dacă Federaţia de Gimnastică Artistică a oferit până în prezent 72 de medalii, acum speranţele  sunt minime deoarece România a pierdut statutul de mare putere în acest sport. Canotajul care a adus României glorie şi 37 de medalii olimpice, abia dacă mai califică câte un echipaj. Atletismul cu 35 de medalii este în prag de colaps cu privire la rezultatele sportive iar luptele, cu 32 de medalii, pur şi simplu aproape că nu mai există. Despre performanţele olimpice se vorbeşte doar la trecut, prezentului fiindu-i destinat doar ştirile despre calificarea la Jocurile Olimpice.

          Programul Olimpic de la Rio de Janeiro cuprinde 28 de sporturi şi 41 de discipline olimpice, însă, din păcate, România nu a calificat nici măcar un număr de sportivi egal cu numărul disciplinelor la care se va concura în Brazilia.

Vorbim, din păcate, despre autorităţi locale care cad victime legislaţiei contradictorii şi care plătesc pentru îndrăzneala de a finanţa sportul de performanţă.

Deși subsemnatul a amendat Legea de aprobare a OUG 2/2015, în sensul în care, autoritățile publice locale pot finanța cluburile sportive locale - nonprofit inclusiv cu cheltuieli de personal, Curtea de Conturi semnalează serioase probleme în ceea ce privește folosirea fondurilor publice în sport, asta pentru că Legea nu acționează retroactiv.

          Suntem într-o ţară în care se vorbeşte despre sume nejustificate, despre scandalul pariurilor, despre denunţuri în timp ce cluburile sportive şcolare dispar din cauza lipsei de finanţare.

          Tradiţia noastră în disciplinele de drept nu recunoaşte un drept al sporturilor, asemeni dreptului afacerilor. Avem foarte puţini specialişti care să cunoască ansamblul de legi care constituie dreptul sporturilor. 

          Lipsesc cu desăvârşire studiile de management sportiv din oferta educaţională pusă la dispoziţie de instituţiile de învăţământ de profil.

          Însă, cea mai mare problema este lipsa de corelare între legislaţia specifică domeniului sportului şi legislaţia în materia finanţelor publice. Atât timp cât noi, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, nu vom îndrepta conflictele pozitive între normele legale din legislaţia sportului şi normele legale din legislaţia specifică domeniului finanţelor publice, sportul românesc va rămâne în continuare fără finanţare.

          Dragi colegi, s-a întârziat prea mult cu actualizarea Legii Educaţiei fizice şi a Sportului, conform realităţilor actuale. Dispoziţia legală curentă este una care nu mai răspunde realităților românești, tocmai din această cauză, consider că un efort al nostru, al parlamentarilor, de stabilire a unui nou cadru legal  şi pentru domeniul sportului, este soluţia urgentă în materie, pentru a  se evita ca pe viitor, în loc să vorbim despre campioni și medalii să vorbim despre COLAPSUL sportului românesc.

Vă mulţumesc pentru atentie!

Deputat P.S.D. 

Colegiul 10 Iași

Sorin Avram Iacoban

Niciun comentariu: