joi, 27 noiembrie 2014

Bucureşti - Intâlnire bilaterală Romania - Turkmenistan




În calitate de vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan, am primit vizita delegaţiei turkmene la Parlament.

Dintre subiectele abordate am punctat:

- Parteneriatul româno-turkmen: Odată cu vizita prezidenţială oficială din 11-12 octombrie 2012 şi cu semnarea, cu această ocazie, a Planului de Acţiuni pentru punerea în aplicare a  Declaraţiei Prezidenţiale Comune, s-au creat premise şi instrumente de a acţiona pentru construirea unui parteneriat consistent, care să se bazeze pe un parteneriat energetic consolidat. 

-  Între România şi Turkmenistan există o relaţie de importanţă strategică, pe care dorim să consolidăm în continuare.
 
- Dialogul politic: Partea română doreşte intensificarea dialogului interparlamentar, interministerial, precum şi a contactelor la alte nivele, sectoriale. 

-   Cooperarea în domeniul economic: Partea română doreşte extinderea cooperării şi în alte sectoare decât cel al gazelor naturale (IT, energie electrică, construcţii şi infrastructură, mentenanţă aeronave). Este important ca România, prin companiile sale, să obţină şi să deruleze contracte economice şi comerciale în Turkmenistan pentru companiile sale. 

- Proiectul de transport de mărfuri Marea Caspică - Marea Neagră: Acest proiect ambiţios, demarat de România şi Turkmenistan, care sunt co-iniţiatori, este de importanţă strategică. Partea română este interesată să avanseze în acest proiect.

- Energie: România rămâne interesată de valorificarea potenţialului pe care Turkmenistanul îl are în livrarea gazelor prin conducta Trans - Caspică către Azerbaidjan şi, mai departe, prin intermediul proiectului AGRI.

Niciun comentariu: