Cei care au semnat documentul de infratire au fost viceprimarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, si secretarul primariei cernautene, Vitalii Myhailisin. Actiunile premergatoare semnarii actului de infratire au fost demarate in 2010 de catre Asociatia de Prietenie Romano-Ucraineana.
Ca urmare a aprobarii demersurilor necesare, in ultima sedinta din septembrie a plenului Consiliului Local, delegatia de la Iasi a plecat in weekendul trecut la Cernauti. Oficialii ucraineni vor intoarce iesenilor vizita la finalul saptamanii.
"Din 2010 am purtat discutii cu oficialii Chisinaului. Atunci legislatia nu le permitea infratirea cu doua orase din aceeasi tara, Cernautiul avand un astfel de acord si cu Suceava. Dupa ani de zile de discutii si tratative am semnat sambata acordul de infratire, semnatarii fiind viceprimarul Mihai Chirica de la Iasi, Cernautiul fiind reprezentat de secretarul Vitalii Myhailisin, intrucat primarul a fost suspendat de forurile lor decizionale.
Semnarea celei de-a doua parti a acordului va avea loc vineri la Iasi, in cadrul Serii Valorilor. Cernautiul este un oras in care sufletul romanesc se simte peste tot. Desi sunt multi ucraineni si polonezi, la Cernauti am vorbit in mod oficial cu translatori, dar la dineu am discutat in limba romana. Ma bucura acest moment pentru ca vine ca o completare a actului de infratire pe care Iasul il are cu orasul basarabean Chisinau", a declarat Sorin Iacoban, consilierul local iesean care a participat la semnarea acordului.
Actul semnat sambata prevede si o colaborare mai stransa in domeniile social, economic si cultural. Infratirea celor doua este cu atat mai importanta cu cat Iasul are o relatie speciala cu Cernautiul, ambele orase fiind atestate documentar in acelasi act, si anume in Privilegiul din 1408 acordat negustorilor din Lemberg (astazi Lviv - n.r.) de Alexandru cel Bun, domn al Moldovei (1400 – 1432).
Sursa: bzi.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu