miercuri, 9 septembrie 2015

Interpelare catre Ministerul Transporturilor - Domnului Ministru Matache Iulian-GhiocelInterpelare

Adresata: Ministerului Trasporturilor
                  Domnului Ministru Matache Iulian-Ghiocel
De catre: Deputat Colegiul 10 Iasi, Sorin Avram Iacoban
Subiectul: Autostrada Ungheni-Iasi-Targu Mures

            Stimate domnule Ministru, regiunea istorica Moldova a avut permanent de suferit din cauza infrastructurii rutiere precare. Daca legatura cu Muntenia este realizata, cat de cat, la conditii minime, de drumul European E 85, cu un flux acceptabil de autoturisme, legatura cu Ardealul se face printr-o artera rutiera improprie, care nu poate asigura fluxul rutier necesar.

            Lipsa unei autostrazi Est-Vest a fost principalul motiv pentru care investitorii straini au ocolit de fiecare data zona Moldovei, zona care, desi avea potential investitional nu putea asigura, in conditii optime si la costuri acceptabile, translatia marfurilor spre piata de desfacere din vestul Europei.

            In alta ordine de idei, Republica Moldova si-a asigurat prin Romania un cap de pod catre democratiile europene, fiind astfel imperios necesara o infrastructura rutiera care sa asigure si legatura dintre statul moldovean si tarile din vestul Europei.

            Tinand cont de pozitia strategica a Romaniei, ca stat de granita a Uniunii Europene, amintind si faptul ca institutiile de resort europene urmaresc ca dezvoltarea regionala sa cuprinda, in special, zonele cunoscute ca fiind defavorizate, a fost creeat un nod rutier in tara noastra care cuprinde mai multe retele de legatura cunoscute ca fiind reteau TEN-T alaturi de coridoarele de transport pan-europene.

            Ruta Ungheni-Iasi-Targu Mures face parte din reteaua TEN-T si este parte componenta a rutei Budapesta- Odessa ( dublata si de o infrastructura feroviara ).

            Dupa o adevarata telenovela, ca urmare a solicitarilor venite din regiunea Moldovei si ca urmare a scrisorii deschise adresate de peste 70 de parlamentari Primului Ministru Victor Ponta, Ministerul Transporturilor a inclus in Masterplanul de infrastructura rutiera si ruta Ungheni –Iasi -Targu Mures la capitolul “ autostrada” dupa ce, in prealabil, fusese drum expres sau autostrada fazata, cu doua sectiuni principale cu implementare diferita, anume Ungheni Targu Neamt si Targu Neamt- Targu Mures.

            Din afirmatiile oficialilor, primul segment Ungheni Targu Neamt ar fi trebuit sa fie gata de inceperea lucrarilor numai ca, realitatile de  pe teren confirma faptul ca Autostrada Est- Vest este blocata in studii si avize.

            Cunostem dificultatile pe care le ridica legislatia in materie de licitatii publice si ca aceasta lege ar trebui modificata din cauza abuzului de contestatii depuse care blocheaza procesul in sine, insa aceasta este o realitate care nu ar trebui sa fie opozabila cetatenilor simpli care au nevoie in zona Moldovei de investitii cu capital privat care sa asigure locuri de munca si prosperitate. Ori, asa cum am mai precizat, in lipsa unei infrastructuri rutiere de tip autostrada, investitorii europeni vor ocoli zona Moldovei din cauza dificultatilor mari pe care le ridica actuala ruta improprie.

            Cetatenii pe care ii reprezint in Parlament imi reamintesc permanent faptul ca una din promisiunile USL a fost realizarea autostrazii Est- Vest. Aceeasi cetateni reproseaza faptul ca, desi Guvernul Romaniei inchide cu succes capitolele prevazute la lista de prioritati ale guvernarii USL, aratand ca promisiunile facute in 2012 se respecta, realizarea acestei prioritati de infrastructura intarzie, nu finalizarea lucrarii ci chiar deschiderea santierului, ceea ce este, cu adevarat, un fapt inacceptabil.

            Avand in vedere toate cele precizate, va rugam sa aveti amabilitatea sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:

1.      Care este situatia juridica a autostrazii Ungheni- Iasi- Targu Mures ? La aceasta intrebare va rugam sa ne puneti la dispozitie situatia segmentelor de autostrada pentru care exista documentatia finala sau pentru care documentatia  trebuie completata. De asemenea va rugam sa ne puneti la dispozitie, pe fiecare segment in parte, situatia contestatiilor la licitatiile desfasurate pana acum.

2.      Care este calendarul de finalizare a fiecarui segment de autostrada in parte, care sunt intarzierile de la calendarul stabilit, cine a provocat aceste intarzieri si ce a facut Ministerul pentru a atenua din prejudiciile produse de aceste intarzieri?

3.      Care este situatia reala a costurilor pentru fiecare segment, daca exista finantare si care este schema de finantare a lucrarilor pentru fiecare segment in parte?


Va solicitam raspuns scris si oral in termenul prevazut de lege.

Cu deosebit respect,

Deputat PSD

 Sorin Avram Iacoban

Colegiul 10, Iasi


Niciun comentariu: