miercuri, 1 octombrie 2014

Bucureşti - Declaraţia politică: "La mulţi ani, persoanelor de vârsta a III-a!"


    Distinse domnule Preşedinte,
    Onorat prezidiu,
    Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi!   
    Cu îngăduinţa dumneavoastră, astăzi voi prezenta declaraţia politică intitulată:


La mulţi ani, persoanelor de vârsta a III-a!

            Dragi colegi, în februarie 1991 se stabilea ca ziua de 1 octombrie să fie “Ziua Internaţională a persoanelor de vârsta a treia”. Mai mult, la 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a O.N.U. stabilea Rezoluţia denumită: “Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi“.

            Atenţia deosebită pe care o acorda grija democraţiilor europene acestui segment de populaţie, în România, realitatea anilor de guvernare Boc – Udrea a făcut să se rescrie şi proverbele. Astfel, “ Cine nu are bătrâni îi va găsi protestând la Cotroceni“ marca o realitate tristă în care dezinteresul şi batjocora făcea casă bună cu politicienii de la guvernare de atunci. Nu mai  amintesc de tăierile de pensii şi salarii ca soluţii bugetare găsite de odioasa guvernare portocalie, soluţii destinate parcă condamnării la pedeapsa capitală a unor oameni care cu trudă au făurit ceea ce vedem noi acum, adică un stat modern, suveran unitar.

            Dragi colegi, pensionarii nu au trăit bine deşi mesajul mincinos abundă grilele de programe ale televiziunilor. Edificiile economice, sociale şi culturale ridicate  au fost uitate de anumiţi oameni politici, prea preocupaţi de licitaţii trucate şi de furtul banului public, pentru ca apoi să dea vina de starea economiei româneşti pe împovararea care o reprezenta numărul prea mare de pensionari.

            Guvernul Ponta însă nu a uitat sacrificiul vârstnicilor nostri. Nu a uitat că principiul dominant al Rezoluţiei O.N.U. pentru persoanele de vârsta a treia a fost principiul demnităţii, care nu poate fi confiscat de niciun stat. 

            Incă de la preluarea guvernării, Guvernul Ponta a căutat ca ieşirea la pensie să reprezinte un eveniment important pentru cea mai vulnerabilă categorie socială. 

            Asigurarea unui mod de viaţă autonom, indexarea pensiilor, asigurarea serviciilor medicale, de îngrijire şi asistenţă socială echitabilă ar trebui să conducă la un mediu de viaţă prietenos pentru această categorie socială.

            Astfel, în 2014 pensiile au fost indexate cu rata inflaţiei şi mărite în acelaşi timp până la un procent de 3,76%, respectându-se principiul contributivităţii prin majorarea punctului  de pensie. Nu trebuie să uităm că ultimele rămăşiţe ale regimului Băsescu, prin Preşedinţia României, s-au opus iniţial şi acestei măsuri legale, boicotând promulgarea Bugetului de stat şi a Bugetului Asigurărilor Sociale pentru 2014.

            De asemenea acelaşi Guvern Ponta a returnat sumele luate abuziv din pensie de către oligarhia portocalie în frunte cu Traian Băsescu.

            S-a realizat corecţia pozitivă a pensiilor pentru oamenii care s-au retras din câmpul muncii începând cu 1 ianuarie 2011, prin plata diferenţelor perioadei aferente lunilor noiembrie – decembrie 2013, fiind vizat un număr de peste 233.707 pensionari ai României.

            S-au restabilit drepturile conform legii pentru pensionarii militari, diplomaţi, pentru grupele a I-a şi a II-a de muncă. Pentru anul 2015, Ministrul Muncii Rovana Plumb, potrivit datelor existente la zi a prognozat o indexare de peste 4 % a pensiilor.

            Nu trebuie să uităm nici de faptul că  au fost abrogate prevederile  adoptate de P.D.L. în 2009, prin care se interzicea, în sectorul bugetar, cumularea pensiei cu salariul.

            Una din cea mai mare realizare a Guvernului Ponta a fost  acordarea amnistiei fiscale pentru pensionari, prin derogarea de la prevederile legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, debitele constituite în sarcina pensionarilor aflaţi în evidenţa sistemului public de pensii fiind şterse, ca urmare a faptului că această categorie socială nu trebuie să plătească pentru unele greşeli făcute de anumiţi funcţionari.

            Toate aceste măsuri au fost duse la îndeplinire de Guvernul Ponta în 2014, deşi ne-am lovit permanent de un boicot al actualei opoziţii care nu a înteles nici până acum faptul că respectul datorat generaţiilor care ne-au educat nu trebuie pus în balanţă cu nimic.

            În încheiere, doresc să urez generaţiei de vârsta a treia un sincer “La Mulţi Ani”, şi să-i asigur pe aceştia ca atâta timp cât vom fi la guvernare vom  avea mereu atenţia trează către cei care au construit această ţară şi că “demnitatea umană” va fi unul din principiile de guvernare în România anilor care vor urma!

Vă mulţumesc pentru atenţie!
Deputat PSD
Sorin Avram Iacoban
Colegiul 10 Iaşi

Niciun comentariu: