marți, 19 august 2014

Omagiu: George Enescu!



George Enescu s-a nascut in 19 august 1881, la Liveni - judetul Botosani, fiind al optulea copil al parintilor, Costache si Maria Enescu.

Intre anii 1888 si 1893 a studiat la Conservatorul din Viena cu Joseph Hellmesberger (vioara) si Robert Fuchs (compozitie). Se încadreaza rapid în viata muzicala a Vienei prin concertele sale în care interpreteaza compozitii de Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelsohn-Bartholdy, entuziasmând presa si publicul, desi avea doar 12 ani. Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, îsi continua studiile la Conservatorul din Paris - 1893 si 1899.

Printre compozitiile sale se numara bine cunoscutele Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestra (1903), prima sa Simfonie de maturitate (1905), Sapte Cântece pe versuri de Clément Marot (1908).

Astazi comemoram ziua de nastere a marelui compozitor roman a carui opera abordeaza aproape toate formele si genurile muzicale, reflectand dragostea pentru poporul din mijlocul caruia s-a ridicat si cu a carui sensibilitate s-a identificat. 

Opera lui Enescu reprezinta o pilda de insusire si dezvoltare creatoare a cuceririlor artei muzicale europene, de imbinare a acestora cu traditiile muzicii folclorice si profesionale romanesti.

Sa-l cinstim asadar astazi pe marele nostru compozitor George Enescu, subliniind si in acest an pretuirea si cinstea de care Marele Maestru se bucura pe buna dreptate!

Niciun comentariu: