marți, 13 ianuarie 2015

Federaţia Română de Şah a împlinit 90 de ani!

La data de 4 ianuarie 1925 a avut loc sedinţa oficială de constituire a F.R.Ş., după ce în luna decembrie 1924 se lansase ideea înfiinţării federaţiei.

Primele cercuri de şah care au răspuns apelulului de formare a Federaţiei au fost: “Camera de comerţ”, “Matei Basarab”, “Caissa”, “Vulcan”, “Unirea”, toate din Bucureşti şi cercurile din Galaţi, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Botoşani, Câmpulung şi Chişinău. 

În total s-au primit 12 adeziuni, număr considerat suficient pentru ca, la 4 ianuarie 1925, să aibă loc şedinţa oficială de constituire a Federaţiei Române de Şah. Consiliul provizoriu de conducere l-a avut ca preşedinte pe farmacistul Adam Henţiescu, iar vicepreşedinţi au fost aleşi toţi conducătorii cercurilor afiliate, dintre care enumerăm: Mihail Sadoveanu – Iaşi, P. Xantopol – Constanţa, George Mayer – Timişoara, Alexandru Rugină – Botoşani, Toma Aburel – Galaţi, Victor Muntean – Sibiu, Ion Gudju – Bucureşti, I. Margulis – Chişinău. În “Gazeta Sporturilor” din ianuarie 1925 putem citi următoarele rânduri, care sintetizează idealul celor ce au luptat pentru crearea federaţiei:

Astăzi există o “federaţie română” cu un comitet central, format din cei mai autorizaţi şahişti şi cari vor fi îndreptăţiţi a vorbi şi hotărî în numele mişcării şahiste din România. Cercurile sau şahiştii cari n-au răspuns pînă acum, fie că au întîrziat, fie că n-au avut cunoştinţă de apelul ce am făcut, vor putea cere înscrierea, la baza federaţiunii fiind înscris principiul: “Egalitate complectă pentru toţi membrii.”

După ce actul de constituire al Federaţiei Române de Şah a fost oficializat la data de 14 martie 1926 prin adeziunea a 26 de cercuri de şah din ţară, a fost ales un Comitet Director prezidat de Mihail Sadoveanu care a devenit preşedintele Federaţiei.

Cererea de aderare a Cercului de Şah din Iaşi, semnată de Mihail Sadoveanu:



LA MULŢI ANI, FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE ŞAH! VIAŢĂ LUNGĂ, PLINĂ DE PROIECTE DE SUCCES SĂ AVEM!



                                                            Sorin Avram IACOBAN
                                                                           
                                                                       Preşedinte 

                                                            Federaţia Română de Şah

 


 

Niciun comentariu: