marți, 16 februarie 2016

COMUNICAT DE PRESĂ: Jos “labele” de pe Antena 3!



            Faptul că România a devenit un veritabil stat “poliţienesc” nu mai este un secret pentru nimeni. La ordinea zilei sunt acţiunile de izolare ale adversarilor politici sau de aducere la tăcere a tuturor celor care îndrăznesc să aibă un alt punct de vedere.

            Libertatea de exprimare nu mai valorează nimic într-o Românie în care, conform autorităţilor, cetăţenii aparţinători sunt “cetăţeni de doi lei”.

            Ceea ce se întâmplă cu mişcările de forţă împotriva posturilor “Intact Media Group” pare a fi desprins dintr-un film cu gangsteri. Descinderile în forţă ale autospecialelor A.N.A.F. inscripţionate ţipător cu mesaje revendicative de genul: “A.N.A.F.- EXECUTARI SILITE “ completează un tablou trist care confirmă deja ceea ce noi bănuiam demult. Sistemul nu mai tolerează diversitatea  opiniilor!!!

            Evident, am întreba A.N.A.F.-ul dacă au fost puse în aplicare măsurile de confiscare extinsă faţă de autorii marilor cazuri de corupţie, clienţi politici ai fostului P.D.L. Am întreba A.N.A.F.-ul dacă s-a recuperat ceva de la cei care au devalizat băncile, dar care au cotizat corespunzător la puşculiţa portocalie. Şi, nu în ultimul rând, am întreba A.N.A.F.-ul dacă art. 30 din Constituţia României mai are aplicabilitate în această ţară.

            Art. 30 din Constituţia României vorbeşte despre libertatea de exprimare ca fiind un drept fundamental al oricărui sau în profitul oricărui cetăţean. Doctrina constitutională românească încadrează acest drept în categoria inviolabilităţilor. Ce poate însemna inviolabilitate pentru nişte funcţionari ai statului care nu înţeleg faptul că dreptul la libera exprimare  face parte din categoria interesului public superior!

             Înţelegem că politica gândită de Ministerul Finanţelor se axează pe tratarea cetătenilor României ca cetăţeni de mâna a doua. Inţelegem, de asemenea, că filosofia de tip Bruxelles vede în românul de rând doar un locatar al acestui Continent şi nu un cetăţean European.

            Dacă aşa stau lucrurile în ţara aceasta, iată că a venit timpul ca şi noi românii, iubitori ai libertăţii de exprimare şi ai democraţiei autentice, să facem revendicări către înaltele personalităţi tehnocrate din Guvernul României.

            Raportat la realităţile cauzei, cerem demisia de urgenţă a ministrului Finanţelor Publice, doamna Anca Dragu, pentru subminarea dreptului la liberă exprimare şi pentru ofensa adusă cetăţenilor acestei ţări care nu sunt de acord cu eticheta de “cetăţeni de doi bani”.

Jos “labele” de pe Antena 3 !!!

Deputat PSD
Sorin Avram Iacoban
Colegiul 10, Iaşi

vineri, 5 februarie 2016

La mulţi ani, Gică Hagi!



Gică Hagi, cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, împlinește astăzi 51 de ani. De-a lungul anilor, Hagi a făcut fericiți milioane de fani grație prestațiilor de la echipa națională şi nu numai.

Supranumit "Regele" în România, "Sultanul" în Turcia sau "Maradona din Carpaţi" în Occident, Hagi a rămas în inima românilor datorită carierei sale impresionante şi a nenumăratelor încântări pe care ni le-a adus de-a lungul timpului.

Numărul 10 şi căpitanul echipei naţionale a României pentru mulţi ani, Gică Hagi a strâns în jurul lui o întreagă generaţie de jucători care a ajuns să fie cunoscută ca "Generaţia de aur". 

A participat la nu mai puţin de şase turnee finale de campionat mondial sau european în tricoul "tricolor", în 1984, 1990, 1994, 1996, 1998 şi 2000, performanţă pe care nu a putut să o egaleze nici un alt român. 

La mulţi ani, Gheorghe Hagi! Multă sănătate şi putere de muncă reflectată în activităţile proprii, precum şi în noile generaţii de fotbalişti pe care îi pregăteşti!

joi, 4 februarie 2016

Bucureşti - Declaraţia politică: Atenţie, Guvernanţi! Acordați atenția cuvenită regiunii Moldova!


Distinse domnule președinte,
Stimate doamne și stimați domni deputați,
Cu îngăduința dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declarația politică intitulată:


Atenţie, Guvernanţi!
Acordați atenția cuvenită regiunii Moldova!

            Dragi colegi, cele 8 județe ale Moldovei suferă din cauza nepăsării autorităților centrale, a tuturor guvernelor care s-au perindat din 1990 încoace, asta în condițiile în care politica europeană reclama încă din 2008 reducerea urgentă a decalajelor dintre regiuni.

            Într-un Raport al Consiliului Europei din anul 2008, intitulat: “În slujba Regiunilor - Politica regională a U.E. 2007-2013”, se atrăgea atenția statelor membre asupra necesității asistării regiunilor mai sărace în procesul de recuperare mai rapidă a diferențelor, mai ales a celor cu impact asupra condițiilor de viață.
            
           Astfel, aflam la acea vreme că sectorul transporturilor urma să se bucure de o alocație generoasă de 76 miliarde de euro pentru îmbunătățirea accesibilității regiunilor cât și pentru facilităti în transport. De același tratament urma să se bucure și sectorul ocupării forței de muncă și a reinserției sociale.

            Aceste măsuri erau strâns legate de concluzia Raportului care suna în felul următor:
          La nivel regional, cea mai bogată regiune este zona rezidențială a Londrei cu 290% din media PIB al U.E. pe cap de locuitor, în timp ce cea mai săracă regiune este nord-estul României cu doar 23 % din media U.E.”

          Considerați, dragi colegi, că s-a schimbat ceva, în bine, din 2008 ? Zona Moldovei nu are o autostradă care să asigure legătura cu vestul țării. Județele din Moldova nu beneficiază de drumuri expres care să asigure un flux normal de trafic. Județele din Moldova nu au o rețea feroviară care să asigure legătura cu capitala țării într-un timp rezonabil. Dacă în anii locomotivei cu aburi, distanța Iași –București era parcursă în 4 ore și 30 minute, acum durata medie este de 7 ore, în sensul în care pe cele mai multe segmente de cale ferată restricțiile de viteză nu permit trenului să circule cu mai mult de 50 Km/h.

Zona Moldovei nu are legături rutiere si feroviare adecvate cu Republica Moldova, deși ne aflăm la granița de est a Uniunii Europene și ar exista, cel puțin teoretic, interesul consolidării rețelei rutiere și feroviare pe Coridoarele Pan Europene sau pe capetele de rețea TEN-T.

În ceea ce privește rețelele de drumuri județene și comunale, de cele mai multe ori acestea sunt accesibile doar atelajelor trase de animale, imaginea fiind aproape identică cu imaginea drumurilor, imediat după marea reformă agrară.

În județele din Moldova înregistrăm cea mai mare rată de abandon școlar, cea mai mare rată de îmbolnăviri și decese în spitale, cea mai mare rată de persoane care nu știu carte și cea mai mare rată a somajului.

Din cauza tuturor celor precizate aici se regăsesc cele mai mici venituri pe cap de locuitor, deci, într-o  formulare exactă, cel mai mare procent de sărăcie.

Nu spun nimic nou, totul se cunoștea încă din 1990, dar în toți acești ani Bucureștiul a fost surd la cererile Moldovei.

Dragi colegi, chiar dacă suntem în ceasul al 12-lea a sosit timpul ca toți parlamentarii din județele Moldovei să facem front comun și să spunem răspicat Bucureștiului faptul că moldovenii nu mai doresc să accepte să fie tratați ca cetățeni ai unei țări din lumea a treia.

Noi, cetățenii din județele Moldovei, dorim o infrastructură rutieră adecvată unei țări, parte a Uniunii Europene. Dorim Autostrada Est-Vest, dorim Autostrada Nord-Sud, dorim o rețea feroviară adecvată care să asigure o viteză de deplasare mai apropiată măcar de standardele minime din Vestul Europei.

Vrem un spital regional care să poată asigura servicii medicale eficiente și moderne. Dorim ca politicile de reinserție socială să fie tot mai prezente în județele din estul țării.

Și, nu în ultimul rând, ne dorim, toți cetățenii din județele Moldovei, ca la următorul raport al Comisiei Europene, regiunea de Nord -Est a României să nu mai fie “Cenușăreasa Europei” și prilej de antiteză față de condițiile de viață din Europa de Vest. 

Județele Moldovei trebuie tratate ca regiuni europene !!!

Deputat P.S.D.

Colegiul 10 Iași

Sorin Avram Iacoban