miercuri, 1 iunie 2016

La mulţi ani, copii!




1 Iunie este sărbătoarea copiilor. Ziua internaţională a copilului a fost menţionată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări, au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului.

După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În anul 1954 Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua copilului”.

În calitate de părinte şi nu numai, doresc să transmit tuturor copiilor gânduri bune în această zi minunată!

Să aveţi mereu sufletul pur, să fiţi mereu veseli, să vă păstraţi zâmbetul cald, să aveţi o viaţă plină de bucurie!

La mulţi ani tuturor copiilor!

Cu prietenie,

Deputat PSD

Sorin Avram Iacoban

Colegiul 10, Iaşi

joi, 19 mai 2016

Iaşi - Conferinţa Naţională a Mişcării Consumatoriste din România, ediţia a II-a



Am participat la Conferinţa Naţională a Mişcării Consumatoriste din România,  ediţia a II-a, care a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi.

Conferinţa Naţională a Mişcării Consumatoriste din România,  ediţia a II-aeste un eveniment de anvergură naţională, care a fost organizat de Primăria Municipiului Iaşi în parteneriat cu Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor, AP-CONS Iaşi.

Evenimentul reprezintă o încununare a parteneriatului încheiat între AP-CONS Iaşi şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor - ANPC, parteneriat care are rolul de a transforma Iaşul în Capitala consumatorilor din România.



miercuri, 11 mai 2016

Iaşi: Finala Campionatului de Tenis de Masă Feminin



A început finala Campionatului Naţional de Tenis de Masă Feminin între Politehnica Iaşi şi Dumbraviţa Timişoara!

Întâlnirea are loc în sala de sport a Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Campusul Studenţesc Tudor Vladimirescu.


luni, 9 mai 2016

9 mai: Ziua Independenţei României, Ziua Victoriei, Ziua Europei




Astăzi este 9 mai, o zi de o importanţă deosebită pentru noi, românii:
-         proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877
-         Ziua Europei
-         Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de- al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945.

În data de 9 mai 1877 s-a desfăşurat Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților care a proclamat independența de stat a României. Ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu a declarat: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!”. La închiderea şedinţei, Adunarea Deputaţilor a votat moţiunea prin care „ia act că resbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.

Cel de al doilea eveniment celebrează Ziua Europei. Data marchează aniversarea Declarației Schuman, când ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Ulterior a fost semnat tratatul care prevedea crearea acestei instituţii. Tratatul a fost parafat între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda, care au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană.

Al treilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliații din cel de-al doilea război mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european.

La mulţi ani, Europa! 

La mulţi ani de Ziua Independenţei de Stat a României!

marți, 15 martie 2016

Declaraţia politică: "Guvernul Cioloș, un guvern de tehnocrați dar nu de profesioniști"


       Distinse domnule Preşedinte,
Onorat prezidiu,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi !   
Cu îngăduinţa dumneavoastră, astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Guvernul Cioloș, un guvern de tehnocrați dar nu de profesioniști.

Dragi colegi, în special după decembrie 2015 românii au crezut că soluția ideală pentru guvernarea acestei țări este un guvern din care să lipsească oamenii politici. Unii au spus că preferabil ar fi un guvern de tehnocrați, alții au susținut ideea unui guvern de oameni independenți politic.

Deși cifrele guvernării Ponta confirmau o creștere economică care plasa România în top 3 din Uniunea Europeană, românii, mișcați de emoția tragediei de la Clubul ”Colectiv” au dorit să arate un cartonaș roșu întregii clase politice, aclamând cu severitate soluția tehnocrației ca unică variantă pentru România. 

Actualul guvern ne demonstreaza deja faptul că lipsa de experiență în domeniul politicilor guvernamentale va atrage cu sine și primele eșecuri, destul de notabile, eșecuri care aduc aminte de vremurile guvernelor Boc, deci a fi technocrat nu inseamna a fi si profesionist.

Fără a încerca o contabilizare a tuturor erorilor acestui Guvern, consider că frecvenţa şi gravitatea acestora reclamă o dezbatere reală asupra oportunităţii şi eficienţei unui astfel de executiv.

Sarabanda gafelor a debutat chiar înainte de învestire, odată cu nominalizările unor miniştri, situaţie care a iscat vii şi îndelungi controverse, pe deplin justificate.

Cazul ”Colectiv” nu a fost închis din cauza faptului că Ministerul Afacerilor Interne a manifestat nesiguranță în ceea ce privește efectuarea anchetei. Întârzierea nejustificată în prezentarea concluziilor expertizei legale a condus la apariția unor opinii care susțin o veritabilă teorie a conspirației și care demonstrează lipsa de eficacitate a factorilor oficiali implicați.

La scurt timp, domnul ministru al sănătăţii afirma că românii au sistemul sanitar pe care îl merită, și totuși prea bun, având în vedere că muncesc prea puţin. Imediat după aceea, în semn de protest, reprezentanții Asociației Pacienţilor au spus că nu vor mai participa la discuțiile pe care urmau să ale aibă cu ministrul.

Recent, bâlbele guvernului Cioloș s-au manifestat și în cazul crizei nou-născuților din județul Argeș. Ministerul Sănătății nu a avut reacție iar  Ministerul Agriculturii a lansat acuzații care erau să conducă la prăbușirea unor brand-uri românești, după toate aceste bâlbe guvenamentale  Ministrul Achimaș Cadariu a oferit publicului larg informații care, de la o zi la alta, se contraziceau între ele.

Militarii au cunoscut din nou umilința odioaselor tăieri. Abia reabilitați de politicile corecte ale guvernului Ponta, pensionarilor militari nu li s-a recunoscut beneficiul unei legi negociate în mod corect de către guvern și sidicatele reprezentative, guvernul Cioloș promovând o Ordonanță de Urgență prin care a anulat beneficiile legii menționate, aducând această clasă socială în situația similară celei din timpul guvernelor portocalii.

Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice nu au căzut de acord asupra modului de aplicare a Legii salarizării unice și scoțând pe piață motivul pericolului depășirii deficitului bugetar convenit cu instituțiile europene, au oferit poporului român o nemeritată amânare a efectelor acestui act normativ, act normativ care avea ca obiect, până la urmă, repararea inechităților sociale.

Dintre toţi însă, domnul Biriş pare chiar mai tehnocrat decât colegii dumnealui. Acţionar la societăţi de tip off shore în străinătate, prin care evita plata de taxe către statul român, încercă să ne convingă că fiecare cetăţean care se află în imposibilitatea de a acumula venituri la un moment dat, trebuie obligatoriu să contrbuie la CAS, altfel acesta ar urma să fie lăsat la poarta spitalului.

De lipsa de profesionalism a acestui guvern au ”beneficiat” și bolnavii de cancer din România, care au constatat că printr-un simplu calcul contabil au dispărut de pe piață medicamente fundamentale pentru prelungirea vieții acestora.

Nu trebuie să uităm nici faptul că, românii, în majoritatea lor, au fost jigniți de Ministrul Finanțelor care i-a urecheat în public că nu se mulțumesc cu statutul de cetățeni de ”2 lei”.

Dragi colegi, politica actualului guvern Cioloș este o dezamăgire pentru toți românii. Din păcate speranțele noastre pentru un viitor mai bun nu au fost confirmate de acest guvern care nu a cunoscut și nici nu și-a însușit realitățile sociale din România.
Cu alte cuvinte, dragi colegi, am renunțat la un guvern performant și ne-am pricopsit în schimb cu un guvern neprieten și rigid, incapabil să facă diferența între teoria de manual a Bruxelles-ului și realitățile sociale din țara noastră.

În încheiere, îmi doresc ca acest guvern să se abțină pe viitor de la politicile contradictorii promovate și să se plaseze mai aproape de necesitățile unor oameni care au sancționat clasa politică dar care au sperat că rezolvarea va veni din partea unui guvern independent politic.

Vă mulțumesc pentru atenţie!

Deputat PSD

Colegiul 10, Iaşi

 Sorin Avram IACOBAN

marți, 8 martie 2016

8 Martie: La mulți ani tuturor doamnelor, domnișoarelor, mamelor, femeilor!


Luna Martie este o lună specială, dedicată femeilor, prilej cu care doresc să vă transmit următoarele gânduri de bine:

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni!

Fie ca spiritul cald al primăverii să vă inunde sufletul cu bucurie şi cu parfumul tuturor florilor sale! Vă doresc un 8 Martie cât mai frumos, cât mai împlinit alături de cei dragi!

La mulţi ani tuturor femeilor! La mulți ani tuturor mamelor! La mulți ani tuturor doamnelor și domnișoarelor!

Cu prețuire,

Deputat PSD

Colegiul 10, Iași

Sorin Avram Iacoban

luni, 7 martie 2016

Declaraţia politică: "Sportul românesc se apropie de colaps!"


         Dragi colegi, pentru ca anul 2016 este un an olimpic, am căutat să fac o scurtă trecere în revista a situației actuale în care se află sportul românesc, în antiteză cu ce a reprezentat acesta în trecut.

          România este una din ţările cu tradiţie olimpică, participând din anul 1900 la toate ediţiile Jocurilor Olimpice de Vară, cu doar două excepţii, 1932 şi 1948. Participările nu au fost nicidecum întâmplătoare şi fără rezultate, România clasându-se în ierarhia generală pe locul 2 ca rezultate obţinute, la categoria ţărilor care nu au organizat nici o ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară.

          Din păcate, începând cu ciclul olimpic 2004-2008, România nu a mai obţinut rezultatele cu care ne-am obișnuit, direct proporţional, probabil, lipsa fondurilor alocate de Guvernele care s-au succedat la conducerea ţării. Doar talentul şi munca nu s-au dovedit a fi de ajuns pentru a menţine stacheta ridicată. Astfel, dacă în anul 1984, la Los Angeles, din calitate de unică ţară din blocul comunist care nu a respectat hotărârea de boicotare a acelei ediţii a Jocurilor Olimpice, România a adaugat la zestrea sa 53 de medalii, începând cu ciclul olimpic 2004-2008, numărul medaliilor a scăzut îngrijorător la 8 medalii în 2008 şi 9 medalii în 2012.

          Nu numai că a scăzut valoarea sportivilor care au participat la Olimpiadă dar, a scăzut îngrijorător şi numărul sportivilor calificaţi. Astfel, faţă de ciclul olimpic anterior se preconizează o scădere a participării cu 50% a sportivilor. Dacă în luna decembrie 2015 aveam deja 30 de sportivi calificaţi, în luna martie, la zi, avem doar 35, deşi Ministerul Tineretului şi Sportului preconiza un număr minim de 50 de sportivi calificaţi. Conform declaraţiilor preşedinţilor Federaţiilor sporturilor olimpice, se estimează câștigarea unui număr de 8 medalii, fără să reuşim vreo îmbunătăţire a rezultatelor sportive, deşi de la bilanţul slab din 2008 au trecut deja 2 cicluri olimpice.

          Federaţiile care, de-a lungul timpului, au dat multe medalii ţării noastre, se confruntă cu mari probleme. Dacă Federaţia de Gimnastică Artistică a oferit până în prezent 72 de medalii, acum speranţele  sunt minime deoarece România a pierdut statutul de mare putere în acest sport. Canotajul care a adus României glorie şi 37 de medalii olimpice, abia dacă mai califică câte un echipaj. Atletismul cu 35 de medalii este în prag de colaps cu privire la rezultatele sportive iar luptele, cu 32 de medalii, pur şi simplu aproape că nu mai există. Despre performanţele olimpice se vorbeşte doar la trecut, prezentului fiindu-i destinat doar ştirile despre calificarea la Jocurile Olimpice.

          Programul Olimpic de la Rio de Janeiro cuprinde 28 de sporturi şi 41 de discipline olimpice, însă, din păcate, România nu a calificat nici măcar un număr de sportivi egal cu numărul disciplinelor la care se va concura în Brazilia.

Vorbim, din păcate, despre autorităţi locale care cad victime legislaţiei contradictorii şi care plătesc pentru îndrăzneala de a finanţa sportul de performanţă.

Deși subsemnatul a amendat Legea de aprobare a OUG 2/2015, în sensul în care, autoritățile publice locale pot finanța cluburile sportive locale - nonprofit inclusiv cu cheltuieli de personal, Curtea de Conturi semnalează serioase probleme în ceea ce privește folosirea fondurilor publice în sport, asta pentru că Legea nu acționează retroactiv.

          Suntem într-o ţară în care se vorbeşte despre sume nejustificate, despre scandalul pariurilor, despre denunţuri în timp ce cluburile sportive şcolare dispar din cauza lipsei de finanţare.

          Tradiţia noastră în disciplinele de drept nu recunoaşte un drept al sporturilor, asemeni dreptului afacerilor. Avem foarte puţini specialişti care să cunoască ansamblul de legi care constituie dreptul sporturilor. 

          Lipsesc cu desăvârşire studiile de management sportiv din oferta educaţională pusă la dispoziţie de instituţiile de învăţământ de profil.

          Însă, cea mai mare problema este lipsa de corelare între legislaţia specifică domeniului sportului şi legislaţia în materia finanţelor publice. Atât timp cât noi, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, nu vom îndrepta conflictele pozitive între normele legale din legislaţia sportului şi normele legale din legislaţia specifică domeniului finanţelor publice, sportul românesc va rămâne în continuare fără finanţare.

          Dragi colegi, s-a întârziat prea mult cu actualizarea Legii Educaţiei fizice şi a Sportului, conform realităţilor actuale. Dispoziţia legală curentă este una care nu mai răspunde realităților românești, tocmai din această cauză, consider că un efort al nostru, al parlamentarilor, de stabilire a unui nou cadru legal  şi pentru domeniul sportului, este soluţia urgentă în materie, pentru a  se evita ca pe viitor, în loc să vorbim despre campioni și medalii să vorbim despre COLAPSUL sportului românesc.

Vă mulţumesc pentru atentie!

Deputat P.S.D. 

Colegiul 10 Iași

Sorin Avram Iacoban

marți, 16 februarie 2016

COMUNICAT DE PRESĂ: Jos “labele” de pe Antena 3!



            Faptul că România a devenit un veritabil stat “poliţienesc” nu mai este un secret pentru nimeni. La ordinea zilei sunt acţiunile de izolare ale adversarilor politici sau de aducere la tăcere a tuturor celor care îndrăznesc să aibă un alt punct de vedere.

            Libertatea de exprimare nu mai valorează nimic într-o Românie în care, conform autorităţilor, cetăţenii aparţinători sunt “cetăţeni de doi lei”.

            Ceea ce se întâmplă cu mişcările de forţă împotriva posturilor “Intact Media Group” pare a fi desprins dintr-un film cu gangsteri. Descinderile în forţă ale autospecialelor A.N.A.F. inscripţionate ţipător cu mesaje revendicative de genul: “A.N.A.F.- EXECUTARI SILITE “ completează un tablou trist care confirmă deja ceea ce noi bănuiam demult. Sistemul nu mai tolerează diversitatea  opiniilor!!!

            Evident, am întreba A.N.A.F.-ul dacă au fost puse în aplicare măsurile de confiscare extinsă faţă de autorii marilor cazuri de corupţie, clienţi politici ai fostului P.D.L. Am întreba A.N.A.F.-ul dacă s-a recuperat ceva de la cei care au devalizat băncile, dar care au cotizat corespunzător la puşculiţa portocalie. Şi, nu în ultimul rând, am întreba A.N.A.F.-ul dacă art. 30 din Constituţia României mai are aplicabilitate în această ţară.

            Art. 30 din Constituţia României vorbeşte despre libertatea de exprimare ca fiind un drept fundamental al oricărui sau în profitul oricărui cetăţean. Doctrina constitutională românească încadrează acest drept în categoria inviolabilităţilor. Ce poate însemna inviolabilitate pentru nişte funcţionari ai statului care nu înţeleg faptul că dreptul la libera exprimare  face parte din categoria interesului public superior!

             Înţelegem că politica gândită de Ministerul Finanţelor se axează pe tratarea cetătenilor României ca cetăţeni de mâna a doua. Inţelegem, de asemenea, că filosofia de tip Bruxelles vede în românul de rând doar un locatar al acestui Continent şi nu un cetăţean European.

            Dacă aşa stau lucrurile în ţara aceasta, iată că a venit timpul ca şi noi românii, iubitori ai libertăţii de exprimare şi ai democraţiei autentice, să facem revendicări către înaltele personalităţi tehnocrate din Guvernul României.

            Raportat la realităţile cauzei, cerem demisia de urgenţă a ministrului Finanţelor Publice, doamna Anca Dragu, pentru subminarea dreptului la liberă exprimare şi pentru ofensa adusă cetăţenilor acestei ţări care nu sunt de acord cu eticheta de “cetăţeni de doi bani”.

Jos “labele” de pe Antena 3 !!!

Deputat PSD
Sorin Avram Iacoban
Colegiul 10, Iaşi

vineri, 5 februarie 2016

La mulţi ani, Gică Hagi!



Gică Hagi, cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, împlinește astăzi 51 de ani. De-a lungul anilor, Hagi a făcut fericiți milioane de fani grație prestațiilor de la echipa națională şi nu numai.

Supranumit "Regele" în România, "Sultanul" în Turcia sau "Maradona din Carpaţi" în Occident, Hagi a rămas în inima românilor datorită carierei sale impresionante şi a nenumăratelor încântări pe care ni le-a adus de-a lungul timpului.

Numărul 10 şi căpitanul echipei naţionale a României pentru mulţi ani, Gică Hagi a strâns în jurul lui o întreagă generaţie de jucători care a ajuns să fie cunoscută ca "Generaţia de aur". 

A participat la nu mai puţin de şase turnee finale de campionat mondial sau european în tricoul "tricolor", în 1984, 1990, 1994, 1996, 1998 şi 2000, performanţă pe care nu a putut să o egaleze nici un alt român. 

La mulţi ani, Gheorghe Hagi! Multă sănătate şi putere de muncă reflectată în activităţile proprii, precum şi în noile generaţii de fotbalişti pe care îi pregăteşti!

joi, 4 februarie 2016

Bucureşti - Declaraţia politică: Atenţie, Guvernanţi! Acordați atenția cuvenită regiunii Moldova!


Distinse domnule președinte,
Stimate doamne și stimați domni deputați,
Cu îngăduința dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declarația politică intitulată:


Atenţie, Guvernanţi!
Acordați atenția cuvenită regiunii Moldova!

            Dragi colegi, cele 8 județe ale Moldovei suferă din cauza nepăsării autorităților centrale, a tuturor guvernelor care s-au perindat din 1990 încoace, asta în condițiile în care politica europeană reclama încă din 2008 reducerea urgentă a decalajelor dintre regiuni.

            Într-un Raport al Consiliului Europei din anul 2008, intitulat: “În slujba Regiunilor - Politica regională a U.E. 2007-2013”, se atrăgea atenția statelor membre asupra necesității asistării regiunilor mai sărace în procesul de recuperare mai rapidă a diferențelor, mai ales a celor cu impact asupra condițiilor de viață.
            
           Astfel, aflam la acea vreme că sectorul transporturilor urma să se bucure de o alocație generoasă de 76 miliarde de euro pentru îmbunătățirea accesibilității regiunilor cât și pentru facilităti în transport. De același tratament urma să se bucure și sectorul ocupării forței de muncă și a reinserției sociale.

            Aceste măsuri erau strâns legate de concluzia Raportului care suna în felul următor:
          La nivel regional, cea mai bogată regiune este zona rezidențială a Londrei cu 290% din media PIB al U.E. pe cap de locuitor, în timp ce cea mai săracă regiune este nord-estul României cu doar 23 % din media U.E.”

          Considerați, dragi colegi, că s-a schimbat ceva, în bine, din 2008 ? Zona Moldovei nu are o autostradă care să asigure legătura cu vestul țării. Județele din Moldova nu beneficiază de drumuri expres care să asigure un flux normal de trafic. Județele din Moldova nu au o rețea feroviară care să asigure legătura cu capitala țării într-un timp rezonabil. Dacă în anii locomotivei cu aburi, distanța Iași –București era parcursă în 4 ore și 30 minute, acum durata medie este de 7 ore, în sensul în care pe cele mai multe segmente de cale ferată restricțiile de viteză nu permit trenului să circule cu mai mult de 50 Km/h.

Zona Moldovei nu are legături rutiere si feroviare adecvate cu Republica Moldova, deși ne aflăm la granița de est a Uniunii Europene și ar exista, cel puțin teoretic, interesul consolidării rețelei rutiere și feroviare pe Coridoarele Pan Europene sau pe capetele de rețea TEN-T.

În ceea ce privește rețelele de drumuri județene și comunale, de cele mai multe ori acestea sunt accesibile doar atelajelor trase de animale, imaginea fiind aproape identică cu imaginea drumurilor, imediat după marea reformă agrară.

În județele din Moldova înregistrăm cea mai mare rată de abandon școlar, cea mai mare rată de îmbolnăviri și decese în spitale, cea mai mare rată de persoane care nu știu carte și cea mai mare rată a somajului.

Din cauza tuturor celor precizate aici se regăsesc cele mai mici venituri pe cap de locuitor, deci, într-o  formulare exactă, cel mai mare procent de sărăcie.

Nu spun nimic nou, totul se cunoștea încă din 1990, dar în toți acești ani Bucureștiul a fost surd la cererile Moldovei.

Dragi colegi, chiar dacă suntem în ceasul al 12-lea a sosit timpul ca toți parlamentarii din județele Moldovei să facem front comun și să spunem răspicat Bucureștiului faptul că moldovenii nu mai doresc să accepte să fie tratați ca cetățeni ai unei țări din lumea a treia.

Noi, cetățenii din județele Moldovei, dorim o infrastructură rutieră adecvată unei țări, parte a Uniunii Europene. Dorim Autostrada Est-Vest, dorim Autostrada Nord-Sud, dorim o rețea feroviară adecvată care să asigure o viteză de deplasare mai apropiată măcar de standardele minime din Vestul Europei.

Vrem un spital regional care să poată asigura servicii medicale eficiente și moderne. Dorim ca politicile de reinserție socială să fie tot mai prezente în județele din estul țării.

Și, nu în ultimul rând, ne dorim, toți cetățenii din județele Moldovei, ca la următorul raport al Comisiei Europene, regiunea de Nord -Est a României să nu mai fie “Cenușăreasa Europei” și prilej de antiteză față de condițiile de viață din Europa de Vest. 

Județele Moldovei trebuie tratate ca regiuni europene !!!

Deputat P.S.D.

Colegiul 10 Iași

Sorin Avram Iacoban