joi, 30 aprilie 2015

Bucureşti - Comunicat de presă: 113 Seviciul naţional de urgentă pentru hipoacuzici



La data de 28.04.2015, Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor a avut pe ordinea de zi în dezbatere proiectul de lege nr. 128/2015 privind modificarea şi completarea O.U.G. 34/2008, având ca obiect organizarea şi funcţionarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă.

Iniţiativa legislativă a vizat situaţia persoanelor hipoacuzice, care nu puteau beneficia de Serviciul 112, datorită stării de nevoi speciale în care se află.

La propunerea subsemnatului  şi a altor 8 colegi de la comisia de resort, cu avizul Guvernului României, reprezentat de domnul ministru Sorin Mihai Grindeanu, precum şi cu acordul S.T.S. Comisia pentru Tehnologia  Informaţiei şi Comunicaţiilor a avizat cu raport pozitiv proiectul de lege cu amendamentele asumate de subsemnatul şi ceilalţi 8 deputaţi prezenţi la şedinţele comisiei, în ceea ce priveşte înfiinţarea numărului de urgenţă 113 pentru hipoacuzici, număr netaxabil care funcţionează pe bază de sms.

La acest număr vor putea apela gratuit, prin sms doar persoanele hipoacuzice care sunt înregistrate anticipat în evidenţa Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (S.N.U.A.U.). 

Prin acest act normativ subsemnatul si ceilalţi colegi din comisia de resort am rezolvat problema discriminării persoanelor  hipoacuzice, care datorită nevoilor speciale  în care se aflau nu puteau beneficia de serviciul 112.

Sorin Avram Iacoban
 
Deputat P.S.D. 

Colegiul 10, Iaşi

Secretar al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor

miercuri, 29 aprilie 2015

Bucureşti - Dezbaterea “Interzicerea fumatului în spațiile publice închise - prioritate pentru sănătatea publică din România”

Am participat la dezbaterea “Interzicerea fumatului în spațiile publice închise - prioritate pentru sănătatea publică din România”, derulat în cadrul procesului de modificare legislativă a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun organizată de Forumul Tinerilor din România, federație neguvernamentală, apolitică, non-profit, ce reprezintă 155 de organizații de tineret, împreună cu partenerii săi din cadrul Coaliției România Respiră

Evenimentul şi-a propus să crească nivelul de conștientizare al nevoii de accelerare a dezvoltării, adaptării și implementării politicilor publice legate de controlul tutunului în România, raportat la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor, în contextul inițiativei legislative menționate, a adoptării noii Directive a Produselor din Tutun (2014/40/EU) și a obligațiilor României derivate din statutul de semnatar al Convenției Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Controlul Tutunului.




 

vineri, 24 aprilie 2015

Elisabeta Polihroniade – 80 ani


Începutul primăverii marchează pentru şahul românesc o importantă aniversare: marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade împlineşte 80 de ani!

Cariera sa prodigioasă a început cu bronzul de la Campionatul Naţional de Senioare din 1954 şi a continuat printr-o deosebită longevitate până azi, când doamna Polihroniade este una dintre marile promotoare ale şahului şcolar la noi şi peste hotare. Remarcabilul său palmares are ca element de vârf cele 6 medalii cu echipa olimpică a României, între 1966 şi 1986, la două dintre aceste ediţii obţinând chiar locul 1 pe masa la care a jucat! Pe plan naţional, redutabila şahistă a deţinut mult timp recordul de titluri ale României – şapte la număr – câştigate între 1966 şi 1977.

Pentru iubitorii şahului din România, doamna Elisabeta Polihroniade este neîndoielnic cea mai populară figură a eşichierului naţional, graţie charismaticei sale emisiuni pe care a realizat-o ani de-a rândul la postul naţional de televiziune, cu o abnegaţie care s-a regăsit şi în opera sa scrisă. Marea maestră este autoarea unui impresionant număr de cărţi, de la cele destinate copiilor, până la cele pentru iniţiaţi, volumele „Primii paşi în şah” şi „Olimpiadele în alb şi negru”, de pildă, rămânând repere ale literaturii noastre de specialitate. De asemenea, de peste douăzeci de ani, doamna Polihroniade editează revista „Gambit”, unul dintre titlurile importante din istoria publicisticii româneşti de specialitate.

Membră de onoare a Federaţiei Române de Şah, marea maestră reprezintă cu prestigiu acest sport peste tot în lume, de la turneele judeţene de copii din cadrul Concursului Naţional Şcolar „Elisabeta Polihroniade” şi până la numeroasele Olimpiade la care a arbitrat.

La ceas aniversar, Federaţia Română de Şah îi urează sănătate, viaţă lungă şi să rămână aceeaşi prezenţă dinamică, exemplară în universul celor 64 de pătrate!

joi, 23 aprilie 2015

La multi ani de Sfantul Gheorghe!



Pentru ca astazi este o zi speciala pentru voi, cei care purtati acest nume sau derivate ale sale, ma alatur si eu celor ce va doresc din adancul sufletului sa aveti parte numai de impliniri, satisfactii si multa sanatate!


Fie ca toate implinirile frumoase si spiritul acestei zile sa va insoteasca pretutindeni! Va doresc o zi de Sfantul Gheorghe cat mai frumoasa!

La multi ani!

Cu consideratie si respect,

Deputat PSD

Sorin Avram Iacoban

Colegiul 10, Iasi


sâmbătă, 18 aprilie 2015

Iasi - Week Magic Cup

La Iasi s-a desfasurat campionatul de fotbal pentru copii Week Magic Cup la care au fost prezenti circa 600 de participanti, 34 de echipe din peste 20 de orase.


Cu un asemenea eveniment, viitorul forbalului este pe maini bune la Iasi. Felicitari organizatorilor pentru initiativa si pentru faptul ca dam pentru viitor o perspectiva optimista fotbalului romanesc!


A fost o competitie extraordinara, unde micii forbalisti au dat totul pentru a castiga trofeul suprem. Felicitari inca o data copiilor, parintilor, antrenorilor, dar si celor care au asigurat arbitrajul!

Imi doresc ca in Romania sa fie mult mai multe competitii de acest tip!

Multumiri de asemenea lui Toto Schillaci pentru prezenta sa la aceasta competitie pentru a-i incuraja pe copii sa faca fotbal. Toto a fost un vechi fotbalist, dar un nou prieten  al fotbalului romanesc!




luni, 13 aprilie 2015

Bucuresti - la Slujba Invierii de la Patriarhie

Am luat parte la Slujba de Inviere la Catedrala Patriarhala, slujba oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel inconjurat de un sobor de preoti carora li s-au alaturat mii de credinciosi adunati pentru a lua Lumina Sfanta adusa de la Ierusalim.






sâmbătă, 11 aprilie 2015

Paste fericit tuturor!


Fie ca Sfanta Sarbatoare a Invierii Domnului sa va aduca in case cele patru taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta!

Lumina Pastelui sa patrunda in sufletul si in inimile voastre astfel incat sa va bucurati de minunea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos!

Va doresc tuturor Sarbatori luminate si un Paste fericit!

Hristos a inviat!

Cu pretuire si respect,

Deputat PSD

Sorin Avram Iacoban

Colegiul 10, Iasi

vineri, 10 aprilie 2015

Manastirea Cozia - Slujba de Florii

Cu ocazia Sfintei Sarbatori a Floriilor am participat la Manastirea Cozia la slujba care a marcat simbolic  intrarea in Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos.





joi, 2 aprilie 2015

Bucureşti - Declaraţia politică: "Disciplina Religie se va studia, în continuare, în școlile românești"



    Distinse domnule Preşedinte,
    Onorat prezidiu,
    Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi!   
    Cu îngăduinţa dumneavoastră, astăzi voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Disciplina Religie se va studia, în continuare, în școlile românești.

   Dragi colegi, săptămâna trecută Comisia pentru Învățământ Știință, Tineret și Sport precum și Comisia Juridică de Disciplină și Imunități, în ședința comună, au hotărât asupra modificării art. 18 din Legea 1/2011 ținând cont de criticile formulate de Curtea Constituțională a României, care a considerat că formularea de până acum ar aduce atingere libertății de conștiință a elevului major sau a părintelui sau tutorelui major în ceea ce privește reprezentarea intereselor minorului. Evident, comisiile reunite au ținut cont, pe lângă hotărârea Curții Constituționale și de jurisprudență C.E.D.O. în materie, in viziunea CEDO statele care au prevăzut în propria legislație, ca discipină obligatorie sau ca disciplină opțională, studiul religiei, chiar în forma confesională, nu au adus atingere Drepturilor Omului ci au impus astfel un minim de garantie pentru cei care nu doresc sa să studieze această materie, garanție sub forma retragerii de la studiu.

   CEDO nu a considerat vătămătoare, pentru conștiința celui ce uzează de acest drept, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Curtea Constituțională a României a derogat de la jurisprudența C.E.D.O., fapt pentru care art. 18 din Legea 1/2011 a fost găsit ca fiind neconstituțional.

   Cu maximă urgență dar cu atenție deosebită, Comisiile reunite au reparat textul legal respectând întocmai criticile Curții Constituționale, dar respectând și dreptul celor peste 90% dintre elevi, care în nume propriu sau prin reprezentanții lor majori au hotărât că doresc să participe în continuare la studierea acestei discipline școlare.

   Nu în ultimul rând, Comisiile reunite au trebuit să hotărască asupra unui text de lege care să fie în acord și cu art. 32 alin. 7 din Constituție, care precizează că, în școlile de stat, învățământul religios este organizat și garantat prin lege.

   Textul nou stabilit este în acord și cu Decizia Curții Constituționale și cu jurisprudența C.E.D.O. și cu dorința de studiu a copiilor înmatriculați sau a părinților care le reprezintă interesele și cu voința “constituționalistului” român, având ca inițiatori toți membrii Comisiei de Învățământ Știință, Tineret și Sport. Astfel, copii majori sau reprezentanții copiilor minori vor avea obligația să facă o cerere pentru a putea participa la cursurile acestei discipline școlare, cererea echivalând cu o înscriere efectivă. De asemenea, actului juridic al înscrierii la cursuri îi corespunde și actul juridic al renunțării la cursuri sau actul juridic al reînscrierii la cursuri. Opțiunea cu privire la aceste cursuri se face la începutul procesului de învățământ și nu pentru fiecare început de an școlar, deoarece decizia Curții Constituționale nu atingea acest aspect, comisiile reunite ferindu-se astfel de o suprareglementare.

   Pentru că au existat critici cu privire la aspectul enunțat mai sus, Comisiile reunite au trebuit să gândească acest text tocmai în eventualitatea prevenirii unor eventuale litigii de dreptul muncii cu profesorii care ar fi semnat contracte de muncă dar ar fi rămas, între timp, fără catedre, datorită opțiunilor ulterioare făcute de elevi sau reprezentanții lor legali.

   De asemenea, Comisiile au tranșat și punctul de vedere conform căruia, prin aplicare la dispozițiile Codului Civil în materie, după vârsta de 14 ani minorii trebuie să hotărască singuri dacă participă sau nu la ora de religie.

   Comisiile au îmbrățișat însă punctul de vedere al subsemnatului, conform căruia, de la vârsta de 14 ani minorii au o capacitate limitată de exercițiu, legea permițându-le să facă anumite acte de administrare dar nu de dispoziție, opțiunea pentru studiul unei discipline școlare fiind un act de dispoziție. De asemenea, capacitatea de exercițiu limitată a minorului nu poate avea efecte asupra instituției reprezentării intereselor legale ale minorului, până la vârsta de 18 acesta urmând să fie asistat de reprezentantul legal în toate deciziile luate, decizii care nu își pot produce vreun efect fără acordul reprezentantului legal, în materie civilă existând doar o singură excepție, anume aceea a dobândirii capacității depline de exercitiu prin intermediul căsătoriei si aceasta cu dispensa.

   Din susținerile celorlalți membri ai comisiilor s-a conturat și ideea că dreptul prevăzut în Codul Civil nu concurează cu situația discutată, în Codul Civil fiind vorba de dreptul minorului ca, după 14 ani, să își aleagă singur religia, în speța noastră fiind vorba de cu totul altceva, de opțiunea făcută pentru o disciplină școlară denumită “Religie”, astfel încât dispozițiile din Codul Civil invocate în critica textului hotărât de Comisiile reunite nu poate produce efecte juridice.

   Dragi colegi, consider că prin acțiunea membrilor celor două Comisii s-a realizat o reparație morală pentru cei peste 90% dintre elevi care în nume propriu sau prin intermediul reprezentanților legali, au optat pentru studiul acestei discipline școlare, înțelegând exact faptul că studiul acestei discipline modelează caractere și pregătește oamenii pentru viața în societate.

Vă mulțumesc pentru atentie!

Deputat PSD

Sorin Avram Iacoban

Colegiul 10, Iaşi