sâmbătă, 29 iunie 2013

Urarea mea cu ocazia Sarbatoririi Sfintilor Petru si Pavel



Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea, spiritul acestei zile sa va insoteasca pretutindeni!

Va doresc tuturor celor care purtati aceste nume o Zi de "Sfintii Petru si Pavel" deosebita!

La multi ani!

Cu prietenie si respect,

Sorin Avram Iacoban
Deputat, Colegiul 10, Iasi - Tatarasi

joi, 27 iunie 2013

Intrebare adresata Doamnei Ministru Mariana Campeanu

Întrebarea nr. 1492A/19-06-2013 privind Situaţia juridică a persoanelor cu handicap gradul 1 sau 2, intrebare adresata Doamnei Ministru Mariana Campeanu, ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice:




miercuri, 26 iunie 2013

Ziua Tricolorului - Zi de doliu national!



 Este Sarbatoarea Tricolorului, dar este zi de doliu!

Suntem cu gandul alaturi de toate familiile victimelor tragicului accident din Muntenegru, pentru care ne rugam!

Dumnezeu sa-i odihneasca!



Cu respect,
Sorin Avram IACOBAN
Deputat - Colegiul 10, Iasi


marți, 25 iunie 2013

Invitatie la Iasi Tv Life

Am participat la o dezbatere la Iasi Tv Life, la emisiunea "Parlamentar de Iasi":


sâmbătă, 22 iunie 2013

FIE Iasi: Ziua Absolventului

Am participat la Iasi la Ziua Absolventului alaturi de studentii din cele cinci universitati iesene precum si alaturi de oficialitati: Ministrul Educatiei - Remus Pricopie - Ministrul delegat pentru Invatamantul Superior si Cercetare - Mihnea Costoiu - Primarul Gheorghe Nichita sau Rectorul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi, Ion Giurma.






vineri, 21 iunie 2013

Alaturi de sportivii ieseni: Finala Cupei Romaniei la Futsal

Finala Cupei Romaniei la Futsal s-a desfasurat intre City'us Tg. Mures si CSMS Iasi. Suntem mandri de sportivii nostri ieseni care au reusit sa ajunga pana in finala Cupei Romaniei! Felicitari!




miercuri, 19 iunie 2013

Declaratie politica in Parlament: FIE Iasi





Am sustinut urmatoarea declaratie politica in Camera Deputatilor:

 
Doamnelor și domnilor colegi,

Înainte de a toate, vreau să pronunț câteva noțiuni care să vă atragă atenția: 110.000 de spectatori și vizitatori în 10 zile; Londra, Paris, Viena, Berlin; spectacole, expoziții, concerte; muzică, teatru, dans, pictură, sculptură; premiul Nobel pentru Pace. Toate aceste noțiuni, deși sunt diferite luate separat, la Iași ele îmbracă un numitor comun: Festivalul Internațional al Educației. Pe scurt, FIE Iași.   

În perioada 14 – 23 iunie 2013, Iașul va deveni “oraşul Festivalului Internaţional al Educaţiei”, trecând de la nivelul de oraş al educaţiei pure la nivelul de centru urban creativ şi creator de evenimente cultural-educaţionale de anvergură europeană. Publicul din Iaşi şi din toată ţara este invitat, timp de 10 zile, la un festival exploziv, plin de culoare şi spectacol, unic în România, cu un concept nou și modern care aduce „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin entertainment”, şi care va proiecta o nouă lumină asupra oraşului şi locuitorilor lui.

Stimați colegi,

De ce vreau să vă spun toate astea? Pentru că acum, în România lucrurile revin la normal, se reașează în matca loc firească și, încetul cu încetul, se demarează proiecte de anvergură internațională. Este vorba de acele proiecte în care comunitatea se reunește pentru binele Cetății. Iar FIE este rodul a ceea ce Iașul are mai bun. Este rodul colaborării dintre administrație, mediul academic și universitar, mediul cultural, mediul de afaceri și societatea civilă. 

Festivalul Internaţional al Educaţiei - FIE 2013 îşi propune să fie doar începutul unui proiect amplu de valorificare a imensului potenţial cultural, educaţional, social, uman şi economic pe care îl are Iaşul, şi care ne poate propulsa urbea pe drumul spre obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană.

         FIE, ale cărui evenimente se vor desfăşura atât în spaţii convenţionale, indoor, cât şi în spaţii neconvenţionale, în aer liber, îşi propune să atragă anual un public numeros din regiune şi din întreaga ţară şi să devină, în timp, un eveniment de referinţă în Europa, purtând marca Iaşului.
Cu peste 8.000 de spectatori aşteptaţi la evenimentele de teatru, teatru-dans, operă, vernisaje de artă şi conferinţe motivaţionale organizate în sălile FIE, peste 90.000 de spectatori la concertele în aer liber, la spectacolele şi expoziţiile stradale şi evenimentele-maraton şi peste 12.000 de vizitatori ai Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii și Adolescenți, organizatorii estimează că prima ediţie a festivalului va atrage, prin diversitatea evenimentelor, peste 110.000 de oameni, care nu vor fi doar spectatori, ci vor deveni participanţi.
Vor fi: 10 zile de festival; peste 110.000 de participanţi direcţi la evenimente prezentate în premieră la Iaşi; 1.000 de artişti invitaţi, prezenţi în concerte extraordinare în aer liber, producţii de teatru şi operă premiate în anii 2011-2013; primul concert al unui artist internaţional - Patricia Kaas - aflat în turneu mondial de promovare a albumului său; concertul anual în aer liber - “Clasic 300”, cu invitaţi speciali din Paris, Zurich şi Londra, care şi-au legat destinul de Iaşi.
O Gală de celebrare a Educaţiei şi o ceremonie de premiere a valorilor din sfera educaţională; un Laureat al Premiului Nobel pentru pace – Lordul David Trimble, conferinţe motivaţionale, proiecţii culturale şi talk-show-uri în aer liber cu personalităţi din diverse domenii; festival “fringe” dedicat artei neconvenţionale, cu precădere performingului teatral; expoziţii ale artiştilor vizuali consacraţi şi tabere de creaţie ale tinerilor artişti; ateliere de benzi desenate, lansări de carte şi întâlniri ale copiilor cu autorii şi personajele favorite din cărţi.

Stimați colegi,

Toate acestea pregătesc Iașul pentru unul din cele mai ambițioase proiecte la care țintește orice comunitate europeană: titlul de capitală culturală! Ca și mine, dumneavoastră reprezentați comunități de pe tot întinsul țării. Orașe mai mari sau mai mici, cu istorie sau recente, trebuie să înțelegeți faptul că numai prin eforturile coagulate, reunite, a tuturor forțelor reprezentative ale comunității se pot realiza proiecte de importanță majoră. 

Vă invit așadar  la Iași, nu doar pentru a vă bucura de acest eveniment major pentru Iași și chiar pentru România. Ci pentru a vă împărtăși din experiența noastră, a tuturor ieșenilor, pentru binele comunității. Pentru a împărtăși un model de bună guvernare și colaborare dintre administrație, universități, instituții culturale, companii și societatea civilă. 


Vă mulțumesc!


Sorin Avram IACOBAN
Deputat PSD Iasi

marți, 18 iunie 2013

Alaturi de ONG-urile iesene

Am participat alaturi de EuroDEMOS Iasi la proiectele despre democratie participativa, implicarea tinerilor din tara si din intreaga Europa in viata politica, in viata comunitatii sau despre promovarea drepturilor cetatenesti.

luni, 17 iunie 2013

Vizita de lucru la Iasi - 15.06

Alaturi de doamna Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de Educatiei din Senat, de domnul Ion Giurma, rectorul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi si de consilierul local - Gabriel Harabagiu,  am vizitat sambata Campusul Universitar "Tudor Vladimirescu" al Universitatii "Gheorghe Asachi" din Iasi precum si ansamblul urbanistic si comercial Palas.






joi, 13 iunie 2013

Urarea mea cu ocazia Sfintei Sărbători a Înălţării Domnului



Cu ocazia Sfintei Sărbători a Înălţării Domnului Iisus Hristos, primiţi în dar caldele şi sincerele felicitări şi urări de bine, dorindu-vă numai sănătate, prosperitate, succese şi noroc!

Fie ca Înălţarea Domnului Iisus Hristos să aducă în inimile şi cugetele noastre lumină şi linişte sufletească, toleranţă şi izbândă, pace şi virtuţi, bunăvoinţă şi compasiune!


  Hristos s-a Înălţat !!!


Cu consideraţie,
Deputat Sorin Avram IACOBAN
Colegiul 10, Tataraşi, Iaşi

miercuri, 12 iunie 2013

Extras din ordinea de zi a Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (11-13 iunie)




1. Plx nr.193/2013 -  Studiu asupra propunerii legislative privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului.

2. Plx nr.195/2013 - Studiu asupra proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.53/2013 pentru completarea art.14 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

marți, 11 iunie 2013

Alaturi de tinerii ieseni

Ca de fiecare data, am participat si particip la intalnirile cu tinerii ieseni si din strainatate, la dezbaterile despre modalitatile de implicare in viata comunitatii, in viata politica, la training-urile despre procesul de consolidare a democratiei.
 


luni, 10 iunie 2013

Invitat la Iasi Tv Life

Am participat la Iasi Tv Life la o discutie despre modificarea Constitutiei:

vineri, 7 iunie 2013

Viitorul drapel oficial, arborat la Iasi de cateva luni



Deputatul Sorin Iacoban a arborat la Cabinetul Parlamentar drapelul cu stema Romaniei inca de acum jumatate de an.

Deputatul de Tatarasi, Sorin Iacoban, a anticipat inca de acum jumatate de an schimbarea drapelului oficial, viitorul drapel al Romaniei fiind deja arborat de cateva luni la sediul Cabinetului parlamentar al deputatului iesean. Parlamentarii ieseni au fost cei care au impus in proiectul de modificare a Constitutiei un amendament, prin care se specifica faptul ca drapelul va contine inclusiv stema Romaniei, dupa legiferarea noii Constitutii.

 Stema Romaniei se va suprapune peste culoarea galbena a tricolorului, aplicarea stemei urmand sa rezolve o chestiune aflata inclusiv in atentia Organizatiei Natiunilor Unite. Membru din postura de consilier local in delegatia municipalitatii iesene, care pus in practica demersurile de infratire a Iasului cu orasul Cernauti, aflat acum in Ucraina, Sorin Iacoban sustine ca apropierea romanilor de provincia Basarabia, aflata acum in Republica Moldova, se poate face prin indreptarea unor chestiuni care tin de istoria recenta a Romaniei.

 "La cabinetul meu este deja arborat drapelul cu stema Romaniei. Inca de la manifestarile ocazionate de Ziua Unirii, am dat comanda de 200 de steaguri, pe care am cerut sa fie aplicata si stema Romaniei, pe fondul galben al drapelului. Aceasta idee am primit-o de la un iesean care ne-a readus aminte tuturor ca drapelul nostru avea si stema, inclusiv in perioada comunista, ea fiind schimbata de cateva ori in decursul istoriei, de la Tudor Vladimirescu pana in 1989. 

Cand dupa revolutie s-a scos stema de pe drapel, a mai aparut si o problema discutata inclusiv la ONU, unde statul Ciad ne-a reclamat ca le-am fi «furat» drapelul. Este timpul sa punem stema acolo unde merita sa fie, pe drapel, pentru ca ea reprezinta un simbol al unitatii romanilor, pe stema fiind reprezentate provinciile istorice al romanilor", a declarat deputatul Sorin Iacoban. 

Continuarea pe bzi.ro

joi, 6 iunie 2013

Academia Romana - Bucuresti: Simpozionul "Educatie prin Sah" (5 iunie)

In perioada 4 - 5 iunie s-a desfasurat la Biblioteca Academiei Române Simpozionul Internaţional "Educaţia prin şah, eveniment la care am participat din partea Camerei Deputatilor, alaturi de Ministerul Educatiei Nationale. 

 Simpozionul a fost deschis de catre Ministrul Educatiei, Remus Pricopie. 

Remus Pricopie: "Elevii trebuie să descopere plăcerea de a veni la şcoală şi ei trebuie să aibă posibilitatea să opteze pentru ceea ce-şi doresc să facă. "Am spus acest lucru, l-am spus din ianuarie, şah, teatru, film, educaţia fizică, toate acestea trebuie să fie elemente importante în procesul didactic. Am spus, dar poate că uneori nu s-a înţeles. Este foarte important ca elevii să descopere plăcerea de a veni la şcoală şi plăcerea care poate să înceapă de la matematică, predată altfel, până la plăcerea de a participa la competiţii, plăcerea de a face teatru, plăcerea de a învăţa literatură prin teatru, prin film. (...) Nu poţi să le ceri tuturor să facă şi şah şi teatru, este vorba despre opţiuni pe care copiii trebuie să le aibă. (...) Unul dintre lucrurile discutate de copii în şedinţa de guvern a copiilor de sâmbătă", a declarat ministrul. 


Sorin Iacoban: "Şahul este mai mult decât un sport, este un mod de educaţie care creşte încrederea în sine şi performanţele şcolare. Este foarte important faptul că şahul îi învaţă pe copii cum să ia decizii rapide şi dificile în mod independent şi să prevadă deciziile lor. Datorită şahului copiii învaţă să gândească logic şi eficient. Acestea sunt lucruri dovedite ştiinţific şi tocmai de aceea susţinem ideea introducerii şahului în programa şcolară".

 
Printre participanţi la lucrări s-au  numărat secretarul de stat Ştefania Duminică, academicienii Dan Tufiş şi Dumitru Radu Popescu, Sergiu Bargan, secretar general al Federaţiei de Şah din Moldova, Boyko Hristov, ECU Press Director, Vasile Manole, vicepreşedintele Federaţiei Române de Şah, Mariana Ionescu, preşedintele interimar al Federaţiei Române de Şah.

Interviu la Antena 3

Cateva discutii despre renuntarea la o parte dintre documentele pe hartie in cadrul Parlamentului:


marți, 4 iunie 2013

Camera Deputatilor: Declaratie politica - "Educatie prin Sah" (4 iunie)


"Șahul este piatra de încercare a inteligenței", definea, spre sfârșitul secolului al XVIII - lea, acest joc, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german. 

Șahul este, alături și dincolo de obiecte precum: matematica, limba română, istoria, atât o disciplină cât și un joc. Spun că este o disciplină deoarece are reguli clare care îi ajută pe copii să gândească, să raționeze, să-și formeze fundamentări logice, strategice pe care le pot aplica ulterior în cadrul oricărei alte discipline din aria curiculară. Spun că este un joc deoarece îi învață pe copii ce este fair-play-ul, îi educă într-o manieră competitivă, loială și le permite să interacționeze în cadrul competițiilor de profil cu alți jucători. 

 Șahul creează, in definitiv, o gândire sănătoasă, o minte sănătoasă, formează oameni. Psihologii și cercetătorii din întreaga lume care studiază efectele benefice ale practicarii șahului în școli de către copii de vârste fragede (5-10 ani) au observat că trăsăturile de personalitate ca individualitatea, gândirea creativă, reflexele și raționamentul analitic și comparativ au devenit mult mai bine accentuate. 

 În Iași, șahul, ca materie opțională în grădinițele și in școlile primare, este o realitate. De peste 15 ani, zeci de mii de copii ieșeni au pus manualul de șah lângă manualele de matematică și limbă română și rezultatele se observă cu ochiul liber; peste 50% din olimpicii ieșeni sunt foști jucători de șah care au performat în competițiile de nivel local, național și mondial. Toate acestea, împreună cu organizarea la Iași a unor evenimente de top (Campionatul Mondial Școlar 2012, Campionatul European de Tineret pe Echipe 2011, Campionatul Mondial de Amatori 2013) au făcut ca de ani buni Iașul să fie capitala șahului românesc și nu numai și tot mai mulți părinți decid să-și îndrume copiii către șah.

 Parlamentul European a aprobat declarația scrisă nr. 50/2011 referitoare la implementarea șahului în școală în sistemul de învățământ în Uniunea Europeană. Cred că a venit momentul ca împreună cu Guvernul României, cu Federația Română de Șah și cu aportul dascălilor iubitori de șah să facem ca in cât mai multe școli și grădinițe din România șahul să fie studiat nu numai ca materie facultativă așa cum este acum, ci ca materie de bază în curicula școlară și preșcolară, așa cum se intâmplă cu succes în țări ca Rusia, Venezuela, Germania, Armenia. 

 Și pentru ca să facem primul pas, vă invit, dragi iubitori ai șahului, să participați astăzi, 04.06.2013, la Simpozionul Internațional "Educație prin Șah", care se va desfășura in Aula Acdemiei Române, începând cu ora 15.00, eveniment susținut de Parlamentul României, alături de Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Tineretului și Sportului, Federația Română de Șah, senatori și deputați, inspectori școlari, directori de școli generale, conducători de cluburi sportive, profesori sau elevi. 


 Cu pretuire si prietenie, 

 Deputat Sorin Avram IACOBAN 

Iasi, Colegiul 10 - Tatarasi

Iasi: Copou - Parcul Expozitiei

Am inaugurat la Iasi, cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, un nou parc pentru cei mici.






luni, 3 iunie 2013

Iasi: Competitia "Sah in Scoala"

Sambata, 1 Iunie, am participat la Iasi, la Era Park, la Competitia "Sah in Scoala". Concursul a fost de tipul Individual, pentru clasele I-VIII, fiind una dintre manifestarile care plaseaza Iasul la cel mai inalt nivel competitional.

Personal, si pe aceasta cale, sustin in continuare necesitatea impunerii la nivelul curriculei scolare a sahului, atat ca modalitate de petrecere a timpului liber pentru copii, dar, mai ales ca maniera de formare a tinerilor, de consolidare a unei gandiri logice, sanatoase.