luni, 25 februarie 2013

Ieri am avut conferinta de presa

Cozile interminabile de la sediul companiei E.ON Moldova ar putea deveni istorie. Sorin Iacoban, deputatul PSD de Tatarasi, a anuntat ca se cauta deschiderea unui punct de lucru, altul decat cel de pe strada Agatha Barsescu, care sa suplineasca biroul de relatii cu publicul.

 "Modul in care se deruleaza relatiile cu clientii la E.ON ar trebui duse la un standard pe care toata lumea sa il accepte. In acest moment, sediul din strada Aghatha Barsescu se dovedeste prea mic pentru numarul de persoane care utilizeaza serviciile E.ON. In campania electorala am atras atentia asupra acestor probleme si chiar vreau sa se rezolve aceasta situatie foarte neplacuta. O solutie foarte simpla ar putea fi schimbarea sediului si deschiderea unui punct de lucru cu publicul, mai incapator, cu mai multe ghisee. In prima intrunire a consiliului de administratie a companiei va fi pus in discutie acest aspect, o solicitare in acest sens fiind deja inaintata si discutata cu reprezentantii E. ON.

 Intalnirea este programata undeva la finele lui februarie sau inceputul lunii martie", a declarat parlamentarul iesean. Totodata, Iacoban a sustinut si ca bazinul olimpic de inot din campusul Tudor Vladimirescu ar putea fi finalizat in perioada urmatoare. Discutiile au fost deja demarate in acest sens, urmand, cel mai probabil, ca investitia derulata de Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" sa fie preluata de Ministerul Dezvoltarii. "Finantarea de 4 milioane de euro necesara pentru finalizarea investitiei ar putea fi rezolvata prin trecerea proiectului de la Ministerul Educatiei la cel al Dezvoltarii. Am purtat deja discutii privind trecerea investitiei derulate de Universitatea Tehnica la Ministerul Dezvoltarii si asta dintr-un motiv foarte simplu. La Ministerul Dezvoltarii sunt mai multi bani si sansele de finalizare a lucrarilor intr-un timp mai scurt sunt mai mari, odata cu trecerea finantarii de la un minister la altul", a declarat Sorin Iacoban.

Sursa: BZI

miercuri, 6 februarie 2013

Cateva aspecte comentate despre regionalizare

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că USL intenţionează să introducă în Constituţie, până la sfârşitul acestui an, noţiunea de regiune.
 
Intenţionăm ca până la finalul anului în România să fie înfiinţate regiuni administrative. Asta înseamnă că după referendumul de aprobare a Constituţiei, în septembrie sau octombrie, să procedăm la înfiinţarea efectivă a cadrului instituţional şi la alegerea structurilor de conducere - preşedinţi de regiuni şi consilii regionale”, a declarat ieri Dragnea.

 Potrivit acestuia, până în septembrie, Guvernul va lucra la descentralizare şi la actele normative necesare pentru înfiinţarea regiunilor, iar după ce Constituţia va fi aprobată, acestea vor fi introduse în Parlament, pentru aprobare. „Regiunea înseamnă mai mulţi bani şi mai multă confruntare, mai multă civilizaţie. Numai dacă vorbim de fonduri europene, se va scurta foarte mult timpul necesar birocraţiei, pentru că intenţionăm ca regiunea să devină autoritate de management şi să aibă o relaţie directă cu Bruxelles-ul. Asta e principala motivaţie pentru care vrem ca aceste regiuni să fie înfiinţate până la sfârşitul acestui an, pentru ca în exerciţiul financiar următor, 2014-2020, să poată să fie incluse în programele operaţionale”, a explicat ieri Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului.

 El a afirmat totodată că prin procesul de descentralizare va avea loc şi o reducere a birocraţiei.

Potrivit unui sondaj IRES, regionalizarea este prea puţin cunoscută de români; 20% dintre cei chestionaţi nu au auzit de proiect, iar peste jumătate se consideră puţin sau deloc informaţi cu privire la această temă

Dragnea menţionat în acest sens înfiinţarea unui ghişeu unic, în 2014 sau în 2015, astfel încât să fie evitată birocraţia, „labirintul sistemului public”. „Cei care vorbeau de ghişeul uni, dar nu dădeau drumul la descentralizare erau demagogi. Ghişeul unic nu se poate face decât după ce procesul de descentralizare este finalizat şi este complet, atât cu competenţe administrative cât şi competenţe financiare, pentru ca la nivelul administraţiei locale să existe toate aceste competenţe şi legăturile funcţionale între diverse niveluri”, a adăugat vicepremierul Dragnea şi, totodată, ministrul Dezvoltării Regionale. 


Vicepremierul a ţinut să sublinieze încă o dată că prin regionalizare nu se desfiinţează judeţele. „Nu va fi nimeni obligat să-şi modifice acte de identitate, acte pentru maşină, acte de proprietate, absolut nimic. Toate proiectele mici care acum sunt la un nivel de localitate sau la nivel de judeţ vor fi strânse în proiecte de anvergură şi vor fi mult mai uşor finanţabile şi se poate aborda mult mai serios dezvoltarea strategică a regiunii”, a mai spus Liviu Dragnea.