luni, 9 mai 2016

9 mai: Ziua Independenţei României, Ziua Victoriei, Ziua Europei
Astăzi este 9 mai, o zi de o importanţă deosebită pentru noi, românii:
-         proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877
-         Ziua Europei
-         Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de- al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945.

În data de 9 mai 1877 s-a desfăşurat Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților care a proclamat independența de stat a României. Ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu a declarat: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!”. La închiderea şedinţei, Adunarea Deputaţilor a votat moţiunea prin care „ia act că resbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.

Cel de al doilea eveniment celebrează Ziua Europei. Data marchează aniversarea Declarației Schuman, când ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Ulterior a fost semnat tratatul care prevedea crearea acestei instituţii. Tratatul a fost parafat între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda, care au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană.

Al treilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliații din cel de-al doilea război mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european.

La mulţi ani, Europa! 

La mulţi ani de Ziua Independenţei de Stat a României!

Niciun comentariu: