miercuri, 17 decembrie 2014

Bucureşti - Declaraţia politică: "U.D.M.R. alimentează, în mod premeditat, un nou conflict etnic!"




Distinse domnule Preşedinte,
Onorat prezidiu,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi!   
Cu îngăduinţa dumneavoastră, astăzi voi prezenta declaraţia politică intitulată:

U.D.M.R. alimentează, în mod premeditat, un nou conflict etnic!

Dragi colegi, nu este pentru prima dată când atrag un semnal de alarmă cu privire la acţiunile şovino-iredentiste ale unora dintre politicienii de etnie maghiară care, în loc să se ocupe de bunăstarea minorităţii pe care o reprezintă, insistă pentru eliminarea atributelor de stat naţional şi unitar ale României. Dacă până acum au găsit mereu scuza unor simple declaraţii politice, iată că zilele trecute, odată cu confirmarea ieşirii U.D.M.R. de la guvernare, aceste declaraţii politice s-au repetat, dar, de data aceasta, însoţite de instigare la un conflict interetnic între români şi maghiari.

Preşedintele U.D.M.R., Kelemen Hunor, a declarat în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali că maghiarii din România trebuie să continue pe calea pe care au urmat-o de 25 de ani şi că trebuie să-şi recupereze pământul natal.

Domnule Hunor, prin Tratatul de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, prin a doua secţiune a art. 27 sunt fixate limitele de frontieră ale României cu Ungaria, sau limitele de frontieră ale „pământului natal” de care tot amintiţi. Vreau să vă aduc aminte, deşi sunt sigur că nu aţi uitat, că prevederile acestui Tratat de la Trianon au fost întărite, în ceea ce priveşte graniţele Ungariei cu România şi de Trataul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947, încheiat între Puterile Aliate şi Ungaria. Astfel că, declaraţia dumneavoastră nu poate fi tratată decât ca o agresiune împotriva unui stat aparţinând U.E. şi N.A.T.O. Iniţiaţi, din păcate, o stare de conflict deschis prin această declaraţie, deloc amicală, pe care noi o considerăm a fi transmisă, la nivel oficial, către statul român.

Dragi colegi, domnul Hunor are partea domniei sale de dreptate. Într-adevăr există stări de fapt care trădează misiunea U.D.M.R. de recuperare a aşa-zisului „pământ natal”. Politicienii maghiari s-au apucat deja să „recupereze” părţi importante din Transilvania, fiind implicaţi în sute de dosare având ca obiect retrocedări în afara legii sau tranzacţii imobiliare de terenuri din zona de vest a ţării.

În sprijinul celor spuse de preşedintele U.D.M.R., formaţiune cu caracter politic dar neînregistrată la Tribunalul Bucureşti ca partid politic, primarulMunicipiului Sfântul Gheorghe,  Antal Arpad, a lansat o serie de ameninţări şi de instigare la fapte penale împotriva prefectului de Covasna, domnul Marius Popică, sfătuindu-l, sau mai bine zis dorind să traseze sarcini domnului prim-ministru Victor Ponta, în sensul instruirii corespunzătoare a prefectului. Acelaşi tip de mesaj l-a lansat şi vicepreşedintele U.D.M.R. Laszlo Borbely, care a cerut Guvernului să îl sancţioneze pe prefectul de Covasna pentru simplul motiv că acesta a aplicat dispoziţiile HG 1157/2001 care prevăd printre altele că: „Imnul naţional al altor state se intonează doar cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”.

Acest  conflict alimentat de iredentismul maghiar a depăşit cu mult graniţele statului român găsindu-şi loc şi în competiţiile sportive, cel mai recent exemplu fiind Campionatul European de Handbal unde, la Debrecen, spectatorii maghiari s-au întors cu spatele la teren în timpul intonării imnului României, strigând mesaje rasiste şi arătând semne obscene handbalistelor române.

Cel mai grav  este însă ameninţarea pe care a lansat-o domnul Antal Arpad care a precizat că, în secuime, s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.

 Stimate domnule Arpad, despre care secuime discuţi dumneata când ştii foarte bine că în interiorul graniţelor acestui stat se afla o singură Românie, stat unitar indivizibil naţional şi suveran? Să fi dorit dumneata, domnule Arpad, să te referi „la pământurile natale” ale domnului Hunor ?

Dragi colegi, declaraţia celor doi politicieni de etnie maghiară nu face cinste statului român. Nu trebuie să uităm că în martie 1990 s-a dorit federalizarea cu forţa a României, sau un alt episod Bosnia-Herţegovina. La fel au început şi evenimentele din martie în 1990 cu declaraţii agresive care apoi s-au concretizat în 5 oameni decedaţi şi peste 150 de răniţi. Şi pentru ca să întelegem cu toţii ameninţarea celor doi politicieni de etnie maghiară voi face un scurt istoric al evenimentelor din martie 1990. 
 
Conflictul interetnic a debutat pe 16 martie 1990 la o farmacie din Târgu  Mureş unde au fost înlăturate inscripţiile româneşti, refuzând să se mai servească vorbitorii de limba româna. Tot în aceeaşi seară au fost atacaţi şi răniţi 14 manifestanţi români de către bande de etnici maghiari înarmate cu arme albe. La 20 martie 1990, un miting de peste 10.000 de maghiari, cei mai mulţi aduşi din Sovata, Valea Nirajului, Acăţari şi Eremitu au ocupat, cu violenţă, în jurul orei 14.00, Prefectura şi Primăria din Târgu  Mureş.

În Comuna Ernei, mai multe autobuze cu români de pe Valea Mureşului şi a Gurghiului au fost oprite, incendiate şi pasageri molestaţi. O masă importantă de cetăţeni de etnie maghiară din Valea Nirajului şi Sovata, înarmaţi cu bâte, topoare şi cuţite, în grup organizat, au incendiat toate autobuzele românilor din Reghin, Hodoc şi Ibăneşti, violentând sătenii. În acest moment a fost desfigurat  şi românul Mihăilă Cofariu, bătut cu bestialitate de etnicii maghiari, instigaţi la turbare de cei care au organizat mitingul şi care, de la tribună, prin microfon, lansau instigări de felul: „ Nu-i lasaţi, loviţi-i!”, aşa cum rezultă şi dintr-un documentar realizat de T.V.R.

Cetăţenii de etnie maghiară au ridicat baraje în localităţile Dumbrăvioara, Ernei, Sângiorgiu de Mureş precum şi în Municipiul Târgu Mureş cu scopul de a împiedica populaţia românească să se deplaseze.

 La 21 martie 1990 etnicii maghiari au atacat etnicii români cu sticle incendiare, bâte, furci, bile metalice, topoare şi săbii. Sediile locale ale P.N.L. şi P.N.Ţ. au fost vandalizate, iar o biserică ortodoxă a românilor a fost incendiată. Marea majoritate a etnicilor maghiari împreună cu Erno Barabas, cel care a dorit să-l omoare pe Mihăila Cofariu, au fugit la Budapesta fiind apăraţi tot timpul de regimul de la Budapesta, deşi existau condamnări pronunţate de statul român. Manifestanţii maghiari au continuat să atace grupul de români din Târgu  Mureş, ignorând chiar şi prezenţa armatei.

   Şi dacă tot am amintit de eroul român Mihăila Cofariu din Ibăneşti, acesta a fost internat la spitalul din Târgu  Mureş de medicul Mircea Chioreană cu diagnosticul de plagă penetrantă lombo-abdominală, traumatism cranio-facial grav şi şoc traumatic. La 6 luni de la maltratare, Mihăila Cofariu era încă la spital, rămânând cu o gravă infirmitate permanentă.

   Nu trebuie să uităm, dragi colegi, că în timp ce zăcea pe stradă, fără a se putea apăra şi fără a mai fi conştient, lui Mihăilă Cofariu i s-a pus pe faţă o pancardă prin care se cerea o universitate maghiară, aşa ca un avertisment pentru toţi românii care ar mai insista cu privire la sintagma: ” Ardealul, pământ românesc”.
  
 Dragi colegi, nu greşesc dacă afirm că la Târgu  Mureş în1990 s-a dorit o recidivă pentru genocidul împotriva populaţiei româneşti din satele Ip şi Trăsnea. 

 Cam acestea sunt ameninţările liderilor maghiari, Antal Arpad şi Kelemen Hunor. Ei nu fac altceva decât să instige la crimă pentru că, în urma evenimentelor sângeroase de la Târgu  Mureş, au murit 5 oameni.

Domnule Hunor, când aţi luat în primire mandatul de parlamentar, faţă de care stat aţi rostit jurământul de credinţă? Faţă de care „Pămâturi natale” aţi rostit jurământul de credinţă? Oare acesta nu este un caz tipic de sperjur ? 

Solicit pe această cale, dragi colegi, ca instituţiile abilitate ale statului român să se autosesizeze cu privire la instigarea infracţională a celor doi politicieni de etnie maghiară. Solicit pe această cale Procuropului General al României să ia act de instigările celor doi politicieni maghiari, să se autosesizeze pentru că România nu este o ţară în care frustrările unor politicieni cu privire la „pământurile natale” să provoace şi să alimenteze un conflict interetnic, conflict nedorit nici măcar de popolaţia de etnie maghiară. 

Este de datoria noastră, dragi colegi, să facem orice ne permite legea pentru ca România să rămână un stat naţional unitar, independent şi indevizibil, suveran!
          
Vă mulţumesc!

Deputat PSD

Sorin Avram Iacoban

Colegiul 10, Iaşi


Niciun comentariu: